Αρχική > Ἀμυνα, Εθνικά θέματα -Ενοπλες δυνάμεις > Τουρκική στρατιωτική απειλή στην Κύπρο και ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς

Τουρκική στρατιωτική απειλή στην Κύπρο και ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς

Την ποιοτική και ποσοτική υπεροχή των τεθωρακισμένων σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς στις νυχτερινές επιχειρήσεις

H XX Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς.

Η Τουρκία το 1974, με την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, την εκδίωξη των Ελλήνων από τις εστίες τους και τον συστηματικό εποικισμό της νήσου, απέκτησε το στρατιωτικό πλεόνεκτημα στην Κύπρο και έθεσε σε μεγάλο βαθμό τη νήσο υπό τον στρατηγικό της έλεγχο. Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τουρκοποιήθηκε βίαια και οι ελεύθερες περιοχές τελούν μέχρι σήμερα υπό τη συνεχή απειλή ισχυρών δυνάμεων κατοχής που έχουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας και απόκτησης στρατηγικών πλεονεκτημάτων εντός μικρού χρονικού διαστήματος [1]. Με το τρόπο αυτό, η Τουρκία εκβιάζει λύση, όπως εκείνη του Σχεδίου Ανάν, που θα νομιμοποιεί και επεκτείνει τα τετελεσμένα της παράνομης εισβολής/κατοχής, θα παραδίδει την Κύπρο υπό τον πλήρη έλεγχο και την κηδεμονία της και θα της επιτρέπει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει, παρά τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση, να διατηρεί αναλογία στρατιωτικών δυνάμεων πέραν του 1:3 ακριβώς επειδή στόχος της δεν είναι η «προστασία» των Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ) αλλά η άσκηση ψυχολογικής πίεσης επί των Ελλήνων της Κύπρου και η πρόκληση ελεγχόμενων κρίσεων. Αν ο στόχος της Άγκυρας ήταν η «προστασία» των Τ/Κ, που πλέον είναι μειονότητα ανάμεσα στους εποίκους, τότε θα διατηρούσε αναλογία 1:1 ή και μικρότερη λόγω εγγύτητας με τις αεροναυτικές βάσεις της Τουρκίας.

Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις

Το κατοχικό 11ο Σώμα Στρατού αναφέρεται πλέον ως «Διοίκηση Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο» (Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı: KTBK) και διατηρεί ως έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια. Διοικείται από Αντιστράτηγο που αναφέρεται απ΄ευθείας στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο και αποτελείται από τους εξής Σχηματισμούς:

  • 39η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την Μύρτου και Περιοχή Ευθύνης από τον Άγιο Βασίλειο μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας (δυτικά της Γραμμής Αντιπαρατάξης).
  • 28η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την Άσσια και Περιοχή Ευθύνης στο Γέρι μέχρι τη Δερύνεια (ανατολικά της Γραμμής Αντιπαρατάξης). [2]
  • 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με έδρα την Κυθραία. [3]
  • ΤΟΥΡΔΥΚ (Σύνταγμα) με έδρα το Κρηνί-Κιόνελι.
  • Σύνταγμα Καταδρομών στην περιοχή Πενταδακτύλου.
  • Σύνταγμα Πυροβολικού και Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), στην οποία υπάγονται οι αποθήκες καυσίμων-πυρομαχικών και ασκείται ο έλεγχος των λιμένων Αμμοχώστου, Κερύνειας, Καραβοστασίου και του αερολιμένα Λευκονοίκου καθώς και συστήματα επιτήρησης εναερίου και θαλασσίου χώρου με εγκαταστάσεις στον Πενταδάκτυλο (Προφήτης Ηλίας, Καντάρα) και στον Κορμακίτη.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις είναι πλήρως επανδρωμένες και η επιχειρησιακή τους ικανότητα δεν στηρίζεται στην επιστράτευση. Το σύνολο του ενεργού στρατιωτικού δυναμικού ανέρχεται σε 43.000 άνδρες, περιλαμβανομένων 3.500 υπό την λεγόμενη «Τ/Κ Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας» (Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı: GKK), που σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών αναμένεται να φτάσουν τους 74.000 είτε με τοπική επιστράτευση από τα κατεχομένα είτε με ενισχύσεις από την Τουρκία [4]. Συγκριτικά, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς υπολογίζεται σε 13.000 που με κινητοποίηση εφεδρειών 50.000 ανδρών θα ανέλθει στους 63.000, περιλαμβανομένου του προσωπικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

O κατοχικός ηγέτης Derviş Eroğlu με το διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αντιστράτηγο İsmail Serdar Savaş και το διοικητή της GKK, υποστράτηγο Baki Kavun.

Η διάταξη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων είναι επιθετική, εντεύθεν του Πενταδάκτυλου, σε προωθημένες θέσεις κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης σε κατ΄εξοχή πεδινό έδαφος που ευνοεί τη χρήση τεθωρακισμένων. Μετά και την ολοκλήρωση της μονομερούς αποναρκοθέτησης στη «νεκρή ζώνη», ιδιαίτερα εκτεθειμένες θεωρούνται οι περιοχές της Λευκωσίας, της Λάρνακας και των Κοκκινοχωρίων. Σημειώνεται ότι στους τομείς Λευκωσίας και Αμμοχώστου εδρεύουν αποκλειστικά Μονάδες της GKK με ενισχυμένα Τάγματα Πεζικού που διαθέτουν Δρίες ΑΤ με 15 Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) των 106mm και Δρίες Άμεσης Επέμβασης με οχήματα Engerek και Akrep, εξοπλισμένα με αντιαρματικούς εκτοξευτές 9M113M Konkurs-Μ (κατά ΝΑΤΟ: AT-5B Spandrel), δίδυμα 7,62mm και πολυβομβιδοβόλα AGS-17. [5] Επιπλέον, οι 7 Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων των κατοχικών δυνάμεων εξοπλίζονται αποκλειστικά με άρματα μάχης Μ48Α5Τ2 με δυνατότητα νυχτερινού αγώνα και βολών εν κινήσει ενώ σε επίπεδο Συντάγματος διαθέτουν ΛΑΤ με αντιαρματικούς TOW και ΛΒΟ με 9 όλμους των 120mm, οι δε Ομάδες όλμων των Λόχων των Ταγμάτων Πεζικού διαθέτουν 3 όλμους των 81mm ενώ η Δρία όλμων 6 όλμους των 4,2″. Η αναδιοργάνωση των κατοχικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας με την τυποποίηση του Α/Κ πυροβολικού στο διαμέτρημα των 155mm, την αύξηση του αριθμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων και τη συγκρότηση Μοιρών Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η από 1ης Ιανουαρίου 2014 μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας από τους 15 στους 12 μήνες στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επηρέασε τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες δρομολογούν διαδικασίες για τοποθέτηση θερμικών καμερών σε όλα τα φυλάκια κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης, διασυνδεδεμένων με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής. [6] Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) είχε αποφασίσει πριν από μερικά χρόνια την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης στα (λιγότερα από 134) φυλάκια της Προκεχωρημένης Γραμμής Αναπτύξεως ωστόσο για διάφορους λόγους το πρόγραμμα ουδέτεποτε υλοποιήθηκε.

Αναλυτικά, η ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο στον ακόλουθο πίνακα [7]:

unnamed

Τελευταίες εξελίξεις στην Εθνική Φρουρά

Η ΕΦ προχώρησε σε ριζική αναβάθμιση των ικανοτήτων νυχτερινού πολέμου των μέσων της ΧΧ ΤΘΤ με την ολοκλήρωση εγκατάστασης θερμικής κάμερας δεύτερης γενιάς Catherine FC στο σύνολο των αρμάτων μάχης Τ-80U/UK και ΑΜΧ-30Β2 καθώς και των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3 ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η εγκατάσταση Συστήματος Ελέγχου Πυρός σε 67 τεθωρακισμένα οχήματα ΕΕ-9 Jararaca, κόστους €5 εκατ. [7] Οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις της ΧΧ ΤΘΤ θα επιχειρούν υπό την προστασία των 6 συνολικά αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1 ενώ η αριθμητική υστέρηση έναντι του εχθρού υποσκελίζεται σε κάποιο βαθμό από τα 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P της 450 Μοίρας που θα επιχειρούν πίσω από το Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας (ΠΟΤ) με αποστολή την καταστροφή κάθε εχθρικής συγκέντρωσης τεθωρακισμένων.

H πορεία εκσυγχρονισμού του συστήματος ΔΜ της ΕΦ με νέα φορτηγά οχήματα ανακόπηκε μετά την καταγγελία της σύμβασης προϋπολογισμού 38 €εκατ. με την ΕΛΒΟ με συνέπεια να παραδοθούν μόνο 180 από τα 309 φορτηγά τύπου ΜΑΝ. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2014 μειώθηκε δραστικά και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €319 εκατ. έναντι €342 εκατ. για το 2013, από τις οποίες οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ανέρχονται σε μόλις €70 εκατ. έναντι €95 το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, η γενική επιθεώρηση και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση των 11 Μi-35P απορροφά €28 εκατ., καθιστώντας αμφίβολη την υλοποίηση της συμφωνίας ύψους €100 εκατ. με το Ισραήλ για την απόκτηση δύο Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης (OPV). Eίναι αδιανόητο για νησιωτικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική παρουσία στη παγκόσμια ναυτιλία, που προωθεί εντωμεταξύ την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα απώτατα όρια της ΑΟΖ, να μη διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για το ναυτικό έλεγχο και τις διεθνείς του υποχρεώσεις (Έρευνα-Διάσωση) στη θαλάσσια επικράτειά του. Εξίσου αδιανόητη είναι η πρόθεση μείωσης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας από τους 24 στους 19 μήνες που θα επιφέρει μείωση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς κατά 2.500 πολύτιμους άνδρες και κατ΄επέκταση διεύρυνση της αναλογίας με τις κατοχικές δυνάμεις πέραν του 1:4. Η εμμονική πλέον στάση μη διεξαγωγής της μεγάλης κλίμακας διακλαδικής άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ συνιστά πλήγμα τόσο για το επιχειρησιακό επίπεδο της ΕΦ όσο και το ηθικό των στελεχών και εφέδρων που διαπιστώνουν ότι η επί καθημερινής βάσης προκλητική επίδειξη ισχύος της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα μένει ουσιαστικά αναπάντητη.

Τα παραπάνω αποτελούν χρήσιμη υπενθύμιση για μερικούς αμετανόητους οπαδούς του Σχεδίου Ανάν που ακόμα και σήμερα κυνηγούν ιδεολογικές χίμαιρες της εποχής Κληρίδη περί «χαμένων ευκαιριών» και φτάνουν στο σημείο να αμφισβητήσουν τη διαχρονική αξία του Θουκυδίδη, αναπτύσσοντας δικές τους καινοφανείς …εξελικτικές θεωρίες της Ισχύος δίκην επιχειρήματος. Με το τρόπο αυτό δε διστάζουν να διαγράψουν μερικές χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, στον ρου την οποίας τα κράτη (υπό οποιαδήποτε μορφή) επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της ισχύος και αποσκοπούν μέσω αυτής στην επιβίωση και την κατοχύρωση της ασφάλειάς τους στο άναρχο και ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα.


Σημειώσεις:

[1] Φοίβος Κ. Κλόκκαρης, Τουρκική Απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου, εκδ. Επιφανείου, Λευκωσία, 2011.

[2] Πρόκειται για τις Μεραρχίες του Αττίλα που εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο και ευθύνονται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου.

[3] Οι αναφορές περί κατάργησης της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας είναι ανακριβείς.

[4] Tα τουρκικά επιχειρησιακά σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποστολή της 39ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 172ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 2ης Στρατιάς ως ενισχύσεις σε περίπτωση πολέμου.

[5] Tα οχήματα Engerek (μτφ. Οχιά) είναι τροποποιημένα Land Rover Defender 100 και εμφανίστηκαν στα κατεχόμενα ως φορείς, μεταξύ άλλων, αντιαρματικών ρωσικής προέλευσης Konkurs-Μ,http://www.ssm.gov.tr/katalog2007/data/294/uruntr/uruntr4.html

[6] Νικόλας Στυλιανού, Περί των ζητημάτων ISR της Εθνικής Φρουράς,http://nstylianou.com/archives/902

[7] Το πρόγραμμα προϋλογισμού €5 εκατ. προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση των εξής συστημάτων: 67 διόπτρες παρατήρησης και σκόπευσης πυροβολητή, ημέρας και νύκτας, παθητικού τύπου, 67 αποστασιόμετρα λέιζερ και 134 περισκόπια νυκτερινής παρατήρησης παθητικού τύπου.http://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=1077873

 

Πηγή: http://e-amyna.com/2014/07/02/turkish-threat-cuprus/

 

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: