Αρχική > Διεθνή - Γεοπολιτικά > Οι Έλληνες χορηγοί της Χίλαρι Κλίντον

Οι Έλληνες χορηγοί της Χίλαρι Κλίντον

Οι «χρυσοφόρες» επαφές του Μπιλ Κλίντον και ο ρόλος του Hellenic Initiative


Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ελλάδα μπορεί να περνάει πολύ δύσκολες ώρες, με τα ταμεία να αδειάζουν γρήγορα και τους πολίτες να είναι βυθισμένοι στην αβεβαιότητα για το μέλλον, ωστόσο στις ΗΠΑ οι Ελληνες παραμένουν ένα από τα ισχυρότερα λόμπι. Η δύναμή τους είναι τόσο μεγάλη, που αποτελούν το μήλον της Εριδος για τους υποψήφιους προέδρους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τον Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος διεκδίκησε για λογαριασμό των Δημοκρατικών την προεδρία της Αμερικής το 1986; Είκοσι εννέα χρόνια μετά, η ελληνική Ομογένεια μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ώστε να επιβάλλει υποψήφιους προέδρους, αλλά οι Ελληνες με θέσεις-κλειδιά στην οικονομία, την πολιτική και τον χώρο της επικοινωνίας επηρεάζουν με τον δικό τους τρόπο την εξέλιξη των πραγμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εν προκειμένω στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Φύσει φιλικά διακείμενοι προς τους Δημοκρατικούς, πολλοί από τους Ελληνες ομογενείς έχουν ταχθεί στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ανακοίνωσε και επίσημα ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αμερικής ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα. Μέχρι στιγμής, είναι και η μοναδική υποψήφια από την πλευρά των Δημοκρατικών, κάτι που της έχει δώσει τη δυνατότητα να προσηλωθεί σε έναν από τους -παραδοσιακά- σημαντικότερους τομείς στις αμερικανικές προεκλογικές καμπάνιες. Στη συγκέντρωση κεφαλαίων, με τα σχετικά στοιχεία να δημοσιοποιούνται και να είναι στη διάθεση των ψηφοφόρων.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πολύτιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τα κεφάλαια των Ελλήνων ομογενών αποτελεί ο σύζυγός της, Μπιλ, και το ομώνυμο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει, καθώς και η πρωτοβουλία Ελλήνων επιχειρηματιών «The Hellenic Initiative», που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρώην πλανητάρχη. Πρόκειται για τους ίδιους επιχειρηματίες που είχαν ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον Αντ. Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012 για να συζητήσουν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στους υποστηρικτές και υποψήφιους χρηματοδότες της Χίλαρι Κλίντον έχει ο Τζορτζ Στάμας, κορυφαίος δικηγόρος της νομικής φίρμας Kirkland & Ellis, ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών της υποψήφιας προέδρου, από την πρώτη ημέρα της πολιτικής καριέρας της. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος του κινηματογραφικού κολοσσού Fox Entertainment Group, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προεδρικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα και των Δημοκρατικών συνολικά. Από το «Hellenic Initiative» προέρχεται και ο Αντζελο Τσακόπουλος, μεγιστάνας του κλάδου του real estate. Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν είχε διστάσει να «χρίσει» τη Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2013.

Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της συζύγου του πρώην πλανητάρχη είναι ο γνωστός σε όλους Αντριου Λιβέρης της χημικής βιομηχανίας Dow Chemicals. Παρόλο που στο παρελθόν ο τελευταίος είχε χρηματοδοτήσει και Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους προέδρους, η συμπάθειά του στο πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον είναι δεδομένη. Μάλιστα, τα οικονομικά στοιχεία της θητείας του στο τιμόνι της χημικής βιομηχανίας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ΜΜΕ και ανάμεσα σε όσα έξοδα ελέγχονται είναι και λουλούδια αξίας 300 δολαρίων για την υποψήφια πρόεδρο.

Στον χώρο των Δημοκρατικών κινούνται και οι ομογενείς επιχειρηματίες Τζον Πάγιαυλας, Τζορτζ Σακελλάρης και Ντιν Μητρόπουλος. Το ενδιαφέρον πλέον του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον στρέφεται στο κατά πόσο αυτοί μπορούν να ενισχύσουν την προεκλογική εκστρατεία της, αφού είναι η μοναδική υποψήφια από την πλευρά των Δημοκρατικών και είναι λογικό οι Ρεπουμπλικάνοι που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος να έχουν βγει στο κυνήγι για χρήματα.

ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Ραντ Πολ, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο έχουν ανακοινώσει ότι διεκδικούν το χρίσμα του Μεγάλου Παλαιού Κόμματος (όπως αποκαλούνται συχνά οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ) και προσπαθούν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης και αναγνωρισιμότητας απέναντι στον Τζεμπ Μπους της γνωστής οικογένειας. Ενας από τους υποψήφιους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων είναι εδώ και χρόνια ο Τζον Κάλαμος. Ο 72χρονος γκουρού των επενδύσεων έκανε την τελευταία εισφορά στην καμπάνια του Μιτ Ρόμνεϊ στις περασμένες προεδρικές εκλογές. Χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων είναι και ο Τζορτζ Αργυρός, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ασφάλειας.

Η μάχη για τους ομογενείς μόλις έχει ξεκινήσει και τα επεισόδιά της θα είναι σίγουρα πολλά και ενδιαφέροντα, ενώ η κυβέρνηση μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την οικονομική βοήθεια Ελλήνων προς τους υποψηφίους που θα αναμετρηθούν για τη θέση του πλανητάρχη.

πηγή

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε