Αφιερώματα σε οπλικά συστήματα: Άρμα μάχης Leclerc
Γράφει ο Γιώργος Γεωπόνος από Θεσσαλονίκη για το ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ
Πρώτο άρθρο-αφιέρωμα σε οπλικά συστήματα.
Το κύριο άρμα μάχης Leclerc σχεδιάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Giat Industries το χρονικό διάστημα 1983-1989. Κατασκευαστής οπλισμού του άρματος ήταν η εταιρεία Bourges.
Σκοπός ήταν η σχεδίαση ενός σύγχρονου άρματος μάχης που θα κάλυπτε τις ανάγκες του γαλλικού στρατού ξηράς (Armée de Terre) και θα ήταν ο αντικαταστάτης του γαλλικού άρματος μάχης ΑΜΧ-30 που ήταν το κύριο άρμα μάχης του γαλλικού στρατού από τα 1966.
Η παραγωγή του άρματος μάχης Leclerc άρχισε το 1990 με πρώτο χρήστη τον Γαλλικό στρατό το 1992.
Το 1993 ο στρατός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε ο δεύτερος και μοναδικός εξαγωγικός χρήστης του Leclerc.
Συνολικά η εταιρεία έχει κατασκευάσει περίπου 800-900 άρματα μάχης Leclerc.
Υπάρχουν 4 εκδόσεις του άρματος:
1) Leclerc Série1, παραγωγής 1992-1996
2) Leclerc Série 2, παραγωγής 1997-2003
3)Leclerc SérieXXI, παραγωγής 2003-2008
4)Leclerc τροπικών κλιμάτων(επόμενη φωτογραφία κάτω), παραγωγής 1994-2002
Το ΜΒΤ (Main Battle Tank= κύριο άρμα μάχης) Leclerc έχει πλήρωμα 3 ατόμων και διαθέτει αυτόματο γεμιστή για το κύριο πυροβόλο.
Έχει βάρος 54,5-57,5 τόνους ανάλογα με την έκδοση του άρματος. Διαθέτει 8 κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα που αποδίδει 1500 ίππους και αυτόματο σύστημα μετάδοσης της κίνησης SESM ESM500 με συνολικά 7 ταχύτητες. Η αναλογία ισχύος προς βάρος κυμαίνεται από 26,54-27,52 ίππους/τόνο(ανάλογα την έκδοση του άρματος).
Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από ένα σταθεροποιούμενο πυροβόλο λείου σωλήνα CN120-26/52.
Είναι ένα πυροβόλο 120mm/52 διαμέτρημα με ρυθμό βολής 12 βλήματα/λεπτό. Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ανήκουν στις δύο κλασσικές κατηγορίες των APFSDS-T (διατρητικά θώρακα απορριπτόμενου περιβλήματος με σταθεροποίηση από πτερύγια) και τα ΗΕΑΤ (High Explosive AntiTank= Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντιαρματικά). Το τυπικό βλήμα LKE1 που χρησιμοποιεί ανήκει στη κατηγορία των APFSDS-T και είναι το αντίστοιχο του γερμανικού DM43. Επιτυγχάνει αρχική ταχύτητα 1790 m/s.
Το άρμα μπορεί να αποθηκεύσει στο εσωτερικό του 40 βλήματα των 120mm με 22 από αυτά άμεσα διαθέσιμα προς χρήση.
Διαθέτει επίσης ένα πυροβόλο διαμετρήματος 12,7mm(1.100 σφαίρες απόθεμα) και ένα πολυβόλο των 7,62mm(3.000 σφαίρες).
Όπως όλα τα ανάλογα σύγχρονα άρματα της γενιάς του διαθέτει σύστημα ΡΒΧΠ προστασίας, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός και σταθεροποιημένα περισκόπια αρχηγού πληρώματος και πυροβολητή. Μπορεί να προσβάλει επιτυχώς ακίνητους και κινούμενους στόχους είτε το ίδιο κινείται είτε όχι. Σε κάποιες εκδόσεις του διαθέτει αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στόχων. Το συνολικό μήκος του Leclerc μαζί με το κύριο πυροβόλο είναι 9,87 μέτρα ενώ χωρίς είναι 6,88 μέτρα. Το πλάτος 3,71 μέτρα και το ύψος 2,53 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 72 Km/h. Η αυτονομία του φτάνει 550 χιλιόμετρα ενώ υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να πετύχει αυτονομία 650 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του άρματος ως τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής, τεθωρακισμένο μηχανικού και τεθωρακισμένο φορέα γεφυρών.
Είναι ένα σύγχρονο δυτικό άρμα μάχης με ισχυρό πυροβόλο, καλή θωράκιση, υψηλή ταχύτητα ενώ και το βάρος του για τη κατηγορία του είναι ελαφρύ. Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσοβο και τον Λίβανο.
Το άρμα φέρει το όνομα Leclerc προς τιμήν του Γάλλου στρατηγού του Β’ παγκοσμίου πολέμου Philippe François Marie Leclerc de Hauteclocque.
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Αν θέλεις να κόβεις τα άθρα για να κάνει κλικ κάποιος ώστε να βλέπει παρακάτω, υπάρχει το κουμπάκι με τη διακεκομμένη γραμμή, το οποίο πατάς αφού πρώτα έχει σημαδέψει με τον πόντικα που θέλεις να κόψεις το κείμενο.
Και η Λεκλέρκ δίνει μίζες αν πουλήσει. Κάθε φορά που κάνεις διαφήμιση σε κάτι έχε υπόψη σου ότι ορισμένοι μπορεί να σε περάσουν για έμπορο όπλων και εισπράκτη μιζών.
Γιώργο, αν έδινα σημασία τι πιστεύει ο καθένας για μένα, θα έχανα χρόνο. Αν πιστέψει κάποιος διαβάζοντας το άρθρο ότι είμαι ανώνυμος διαφημιστής και παίρνω μίζες ας το πιστεύει. Δικαίωμα του. Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται μια δικιά του πραγματικότητα. Προετοιμάζω άρθρα για ένα ιρανικό και ένα Ιταλικό άρμα μάχης. Τώρα αν κάποιος πιστέψει ότι μου δίνουν μίζα οι Ιρανοί ή οι Ιταλοί για να διαφημίσω τα δικά τους ας μου το πει για να γελάσω 🙂
Τα αφιερώματα σε διάφορα οπλικά συστήματα γίνονται για όσους φίλους του ιστολογίου (ή τυχαίο επισκέπτη) πιθανόν θα τους ενδιαφέρει να μάθουν. Καμία διαφήμιση δεν κάνω διότι δεν θα παρουσιάζονται μόνο οπλικά συστήματα του σήμερα αλλά πχ και του Α’ παγκοσμίου και του β παγκοσμίου κτλ.
Επίτηδες ξεκίνησα με το γαλλικό Leclerc διότι στην Ελλάδα τα άρματα μάχης είναι γερμανικά και αμερικάνικα και αυτό επιβάλει ομοιοτυπία πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη αγορά είτε μεταχειρισμένων είτε νέας κατασκευής αρμάτων θα πρέπει να ναι από εκεί όταν θα το επιτρέψουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Εμένα πάντως μου άρεσε το άρθρο του Γεωπόνου για αυτό και το έχω βάλει και στο προσωπικό μου αρχείο.Γιώργο επίσης μπορείς να φτιάξεις και μια κατηγόρια με δικά σου άρθρα όπως εγώ και ο Σιδηρούντιος. Πάντως όποτε βρεις το χρόνο και άμα θέλεις δεν βάζεις τίποτα και για τα ρώσικα ώστε να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης;
Πάντως αν βάλεις για τον πρώτο Παγκόσμιο γιατί δεν βάζεις για το FT-17 Rennault ή για το A-7V ειδικά το πρώτο λόγω της σημασίας του καθώς τα βρετανικά είναι γνωστά έτσι και αλλιώς;