Αρχική > Ἀμυνα, Διεθνή - Γεοπολιτικά, Εθνικά θέματα -Ενοπλες δυνάμεις, Ιστορικά, Οπλικά συστήματα, Ρωσία, Σημαντικές αναρτήσεις, Τουρκία > Ναγκόρνο – Καραμπάχ 2020: To «1922» της Αρμενίας:Προβλήματα των Αρμενικών ΕΔ (Α)- ΠΙθάνα(;) λάθη τους (Β) – Οι συνέπειες της ήττας τους (Γ)-Διδαγμάτα για την Ελλάδα (Δ) (Μικρή συλλογή άρθρών)

Ναγκόρνο – Καραμπάχ 2020: To «1922» της Αρμενίας:Προβλήματα των Αρμενικών ΕΔ (Α)- ΠΙθάνα(;) λάθη τους (Β) – Οι συνέπειες της ήττας τους (Γ)-Διδαγμάτα για την Ελλάδα (Δ) (Μικρή συλλογή άρθρών)

 

   

 

(Α) O Aρχηγός του αρμενικού Στρατού εξηγεί πώς έφτασαν στην ήττα: «Τελείωναν τα πυρομαχικά από την 3η ημέρα»!

 

«Ήταν περιορισμένες οι δυνατότητές μας για μακροχρόνιο αγώνα»

Ο Ονικ Γκασπαριάν – αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αρμενίας, έκανε δηλώσεις σχετικά με αυτά που συνέβησαν στον πόλεμο του Καραμπάχ : “Από την τρίτη μέρα του πολέμου είχαμε αρχίσει να έχουμε προβλήματα με τα πυρομαχικά μας.

 

Είχα προτείνει να αποφύγουμε έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Είχαμε πολύ βαριές απώλειες. Υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε τη συμφωνία.

Η ειρήνη αυτή έγινε αποδεκτή μετά από εξέταση όλων των δυνατοτήτων του αρμενικού στρατού και του κράτους και μία ευρεία αξιολόγηση της κατάστασης. Υποχρεωθήκαμε να την επιλέξουμε αντί μιας τρομερής τραγωδίας. Εμείς απλά επιλέξαμε το πολύ κακό. Εκείνη ήταν η πιο άσχημη μέρα της ζωής μου και μία προσωπική μου τραγωδία”.

ΠΗΓΗ

=======================================================================================

B.Τα πέντε μυστήρια λάθη που έκριναν τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ(;)

Evgeny Krutikov

Το τέλος του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ δημιούργησε πολλά μυστήρια και θεωρίες συνωμοσίας. Πράγματι, ορισμένες από τις συνθήκες αυτής της σύγκρουσης είναι εξαιρετικά μυστηριώδεις, ή τουλάχιστον παράδοξες από την άποψη της συμβατικής στρατιωτικής λογικής. Προφανώς, η ίδια η Αρμενική ηγεσία προκάλεσε πολιτική καταστροφή.

Ας απαριθμήσουμε ακριβώς ποια μυστήρια εγείρουν τα μεγαλύτερα ερωτήματα και προκαλούμε την εμφάνιση «θεωριών συνωμοσίας» στην Αρμενία (και όχι μόνο)

1. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε πλήρης κινητοποίηση στην Αρμενία και οι πλήρεις στρατιωτικές μονάδες δεν μετακινήθηκαν στην περιοχή των συγκρούσεων; Παρά τις δυνατές πατριωτικές δηλώσεις, δεν πραγματοποιήθηκε πραγματική κινητοποίηση στην Αρμενία. Ο μόνιμος αριθμός του αρμενικού στρατού – περίπου 50 χιλιάδες άτομα – αυξήθηκε μόνο από εθελοντές. Ενώ οι συνθήκες εχθροπραξίας απαιτούσαν αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπερασπίζονταν το Καραμπάχ σε τουλάχιστον 80-100 χιλιάδες άτομα. Ταυτόχρονα, πολύ σύντομα η έλλειψη ειδικών (για παράδειγμα, πυροβολικού και πυραυλικών αμυντικών συστημάτων) άρχισε να επηρεάζει το μέτωπο του αρμενικού στρατού. Δεν υπήρχε κανείς να αντικαταστήσει αυτούς που έφυγαν. Είναι ανεξήγητο για ποιο λόγο ο Ερεβάν δεν άρχισε να πραγματοποιεί πραγματική κινητοποίηση.

Η Αρμενική ηγεσία απλώς αποφεύγει να μιλήσει για αυτό το θέμα. Εάν υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης, κανείς δεν προσπάθησε να το εκπληρώσει. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχε αντικατάσταση των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή, σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι κάθονταν σε χαρακώματα για ένα μήνα χωρίς αλλαγή. Στην πρώτη γραμμή υπήρχαν παιδιά 18-20 ετών, και κάποια στιγμή οι νέοι που δεν σκοτώθηκαν αποτελούσαν το 80% του προσωπικού. Τα χαρακώματα του Καραμπάχ, αποτελούμενα από επαγγελματίες και βετεράνους, υπέστησαν μεγάλες απώλειες την πρώτη εβδομάδα, την οποία δεν υπήρχε κανένας και τίποτα να αντικαταστήσει, αφού απλά δεν υπήρχαν ενισχύσεις.

Εθελοντικές μονάδες στην Αρμενία σχηματίστηκαν σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος. Το σκάνδαλο προκλήθηκε από μια προσπάθεια να σχηματιστεί ξεχωριστή απόσπαση του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» που πήρε το όνομά του από τον ολιγάρχη Γκάγκικ Τσαρούκιαν – τώρα τον κύριο αντίπαλο του Πασίνι. Οι δύο βρίσκονται σε σύγκρουση για πάνω από δέκα χρόνια. Τώρα, ο πρωθυπουργός αποκαλεί ανοιχτά τον Τσαρουκιάν «τον ένοχο της πτώσης του Σούσι», καθώς η  ομάδα του δεν φέρεται να ήταν αρκετή για να κερδίσει. Αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλώς έχοντας ένα σχέδιο κινητοποίησης και μια επιθυμία να το εφαρμόσουμε.

Οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας δεν μετακόμισαν στο Καραμπάχ. Αλλά για να ανακουφίσει την ένταση που δημιουργήθηκε από τα UAV του Αζερμπαϊτζάν, αρκούσε να επανατοποθετήσουμε ραντάρ πρώιμης ανίχνευσης στο Goris. Και ένα στρατιωτικό σώμα θα ήταν αρκετό για να καλύψει τη νότια κατεύθυνση, ακόμη και στο στάδιο που οι Αζερικές δυνάμεις κινούντο επιθετικά μπροστά από την πρώτη γραμμή άμυνας. Η σωστή προμήθεια δεν ήταν οργανωμένη, και μετά από ένα μήνα μάχης αυτό οδήγησε σε έλλειψη πυραύλων για συστήματα πυραυλικής άμυνας και όπλα πυροβολικού. Χωρίς την υποστήριξη του πυροβολικού, το πεζικό μπορεί να πεθάνει μόνο ηρωικά.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ενδεχόμενο του σαμποτάζ, παρόλο που μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την τοπική αδυναμία και την απροθυμία να αποδυναμώσει την άμυνα της Αρμενίας. Η τελευταία είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη θέση και φαίνεται ότι η αρμενική ηγεσία απλώς εγκατέλειψε τον Καραμπάχ στη μοίρα του.

2. Γιατί το βόρειο μέτωπο συμπεριφέρθηκε τόσο παράξενα; Στα βόρεια και βορειοανατολικά του Καραμπάχ, στην περιοχή Μαδαγίζ, υπήρχε μια μεγάλη οχυρωμένη περιοχή της αρμενικής άμυνας, η οποία περιελάμβανε μονάδες που ήταν έτοιμες για μάχη. Και έθεσαν πραγματικά σοβαρή αντίσταση στο προχωρημένο γκρουπ των Αζέρων το οποίο τελικά σταμάτησαν (αν και έχασαν πολλές θέσεις και εμβληματικά χωριά). Μετά από αυτό, το ελίτ τάγμα “Yehnikner” ξαφνικά υποχώρησε, αν και ο διοικητής του κατάφερε να πάρει τον τίτλο “Ήρωα του Artsakh”. Επιπλέον, από τις 3 Οκτωβρίου, ούτε ο Yekhnikner, ούτε καμία στρατιωτική μονάδα από το βόρειο μέτωπο απομακρύνθηκε και δεν μεταφέρθηκε για βοήθεια στην περιοχή του καμένου νότου.

Ταυτόχρονα, οι Αζέροι μόνο μια φορά αποφάσισαν να οργανώσουν επίθεση στο Βορρά. Δεν υπήρχε ανάγκη να διατηρηθούν έως και 20 χιλιάδες ανθρώπους στον Βορρά. Η ηγεσία του Καραμπάχ εξηγεί ανεπίσημα όλα αυτά με την έλλειψη πόρων. Αλλά τώρα η «έλλειψη πόρων» στο Καραμπάχ εξηγεί τα πάντα.

3. Γιατί κατέρρευσε το νότιο μέτωπο; Το γεγονός ότι οι Αζέροι χτυπούν το κύριο πλήγμα στο νότο, στη ζώνη της στέπας, ήταν ήδη ορατό με γυμνό μάτι τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο, οι πόροι – ανθρώπινοι και τεχνικοί – άρχισαν να φθάνουν στο νότιο μέτωπο όταν ουσιαστικά είχε χαθεί. Η ζώνη της στέπας χάθηκε, και το μέτωπο σταμάτησε κατά μήκος της άκρης των βουνών από το Κόκκινο Παζάρι μέχρι το Martuni. Ως αποτέλεσμα, έως και 30 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συσσωρευτεί σε αυτήν την περιοχή, υπερασπιζόμενοι τον Καραμπάχ. Τους απείλησαν με πλήρη περικύκλωση, που ήταν ένας από τους λόγους για την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ταυτόχρονα, πριν από την κατάληψη του Jabrail, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν πολύ αργά, διαταράσσοντας το δικό τους ρυθμό της επίθεσης. Αυτό έδωσε στους Αρμένιους ένα μικρό προβάδισμα για να κατανοήσουν την κατάσταση και να αρχίσουν να αναδιατάσσονται.

Για ποιο λόγο η Αρμενική ηγεσία δεν αποφάσισε να μεταφέρει επιπλέον πόρους στο νότιο μέτωπο; Αυτό είναι ένα άλλο μυστήριο.

4. Γιατί η αρμενική πλευρά περιορίστηκε μόνο στην παθητική άμυνα; Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου, η αρμενική πλευρά έκανε μόνο δύο προσπάθειες αντεπίθεσης εναντίον των μπροστινών μονάδων των Αζέρων. Και τις δύο φορές αυτό συνέβη απέναντι από τον Λάχιν σε ένα στενό φαράγγι, με την ακραία ευπάθεια των τακτικών αζερικών ομάδων μάχης (BTG). Αυτές οι επιχειρήσεις έγιναν μέσω των μαζικών επιθέσεων MLRS εναντίον των εχθρικών ομάδων. Οι επιχειρήσεις για να κλείσουν το φαράγγι και να περικυκλώσουν τον εχθρό σε άλλους τομείς του νότιου μετώπου προτάθηκαν. Αλλά ούτε μια αρμενική μονάδα μετακόμισε από τη θέση της.

Ένας καταπληκτικός πόλεμος στον οποίο ένα από τα μέρη δεν πραγματοποίησε ούτε μια επιθετική επιχείρηση στο έδαφος, περιορίζοντας τον εαυτό του μόνο και αποκλειστικά στην παθητική άμυνα. Μια επιτυχημένη αντεπίθεση στο φαράγγι μπροστά από τον Λάχιν θα άλλαζε τόσες πολλές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που δεν θα σκεφτόταν να επιτεθεί στη Σούσα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Αργότερα ήταν πολύ πιθανό να καταστρέψουμε το πεζικό του Αζερμπαϊτζάν στο φαράγγι Averatanots. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το γιατί η αρμενική πλευρά δεν προσπάθησε καν να αντεπιτεθεί ή να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους του λειτουργικού της πλεονεκτήματος επανειλημμένα. Η έλλειψη πόρων μπορεί να αναφερθεί ατέλειωτα μόνο στα τελευταία στάδια των εχθροπραξιών, αλλά η παθητική άμυνα υπήρξε μια συνεχής τακτική από την αρχή του πολέμου.

5. Γιατί παραδόθηκε η Σούσα; Η πιο ευαίσθητη και ακατανόητη ερώτηση. Η πρώτη επίθεση στην πόλη από το πεζικό του Αζερμπαϊτζάν ήταν εξαιρετικά ανεπιτυχής. Στη συνέχεια, η δεύτερη στήλη των Αζέρων καλύφθηκε από επίθεση από το RZSO. Με λίγη προσπάθεια και βοήθεια από την Αρμενία, η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που είχε διεισδύσει στην πόλη μπορούσε να καταστραφεί. Ωστόσο, ελήφθη ξαφνικά μια απόφαση να εγκαταλείψει την πόλη χωρίς μάχη και να μην κάνει προσπάθειες να την απελευθερώσει με μια ευνοϊκή επιχειρησιακή-τακτική κατάσταση που παραμένει για 24 ώρες. Πιστεύεται ότι η απόφαση εγκατάλειψης από τον Πρόεδρο του NKR Arayik Harutyunyan και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του NKR Samvel Babayan, έναν τοπικό θρύλο.

Τώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της ανακωχής, εγκατέλειψε τη θέση του και παραιτήθηκε από τον τίτλο του ήρωα του Artsakh. Το αρμενικό κανάλι YouTube Lurer (Novosti) δημοσίευσε μια ηχογράφηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Babayan και Harutyunyan, από την οποία προκύπτει ότι ο στρατηγός Babayan αξιολόγησε πραγματικά τη δυνατότητα ανάκτησης της Shusha ακόμη και μετά την εγκατάλειψή της, αλλά περιέγραψε τις μελλοντικές προοπτικές αντίστασης πολύ θλιβερά.

Θραύσμα ηχητικής συνομιλίας και όχι κυριολεκτική μετάφραση: ”Ας υπολογίσουμε την αποστολή (μάχη). Καλύπτουμε το Shushi με είκοσι, τριάντα μέλη του “Smerch”. Τους σκοτώνουμε όλους εκεί. Παίρνουμε την πόλη πίσω. Τι έπεται? Η κατάσταση του στρατού και του άμαχου πληθυσμού δεν επιτρέπει τον πόλεμο. Πολέμησαν, πήραν το Σούσι, μετά τι; (…) Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τον στρατό του ΝΑΤΟ, με τους μισθοφόρους, πλήρως εξοπλισμένους … Χθες προσπάθησα να οργανώσω μια επιχείρηση με τρία τάγματα. Έχουμε συνολικά τέσσερις howitzers. Εάν δεν μας παρέχεται πυροβολικό, πώς θα υποστηρίξετε την επίθεση ή θα κόψετε τις ουρές του; (…) Σήμερα πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία ότι παραδίδουμε αυτά τα εδάφη και φεύγουμε. Ή μας βοηθούν ή χανόμαστε.”

Συνοψίζοντας, ο στρατηγός Babayan πίστευε ότι η αντίσταση ήταν άχρηστη σε αυτό το στάδιο εχθροπραξιών. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνέχιση του πολέμου και είτε να παραδοθούμε, είτε να ζητήσουμε δέκα ημέρες για μια οργανωμένη έξοδο του τοπικού πληθυσμού και τους 30 χιλιάδες στρατιώτες του νότιου μετώπου που είναι πλήρως περιτριγυρισμένοι. Εναλλακτικά, προτάθηκε να ζητηθεί επειγόντως από τη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή PMC ή εθελοντών, εξοπλισμού και πυρομαχικών. Όμως όλα αυτά δεν αλλάζουν το ερώτημα γιατί μια μικρή ομάδα πεζικού του Αζερμπαϊτζάν χωρίς βαρύ εξοπλισμό, η οποία διέσχισε τη Σούσα, δεν καταστράφηκε πριν αρχίσει να εμφανίζεται πανικός στον Αρμενικό στρατό. Η διατήρηση του Shushi δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική πολιτικών συμφωνιών για την NKR και την Αρμενία. Εάν πρόκειται για πολιτική απόφαση, τότε ποιος την έλαβε; Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος πηγή: vz.ru Smoke rises after alleged shelling during a military conflict over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, in the town of Terter, Azerbaijan October 2, 2020. REUTERS/Aziz Karimov

 

 

==========================================================================================

(Γ) Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Μια ολόκληρη γενιά Αρμενίων αφανίστηκε στον πόλεμο με τους Αζέρους

H πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα δήλωσε ότι μια ολόκληρη γενιά Αρμενίων αφανίστηκε στη δίνη του πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν.

Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες Αρμένιοι από περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καταλήφθηκαν από τους Αζέρους το προηγούμενο διάστημα, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς από τις πατρογονικές τους εστίες, προς τις ελεύθερες περιοχές ή την Αρμενία, καίγοντας πρώτα τα σπίτια τους και ξεθάβοντας τα κόκκαλα των νεκρών τους για να τους πάρουν μαζί τους.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και για μία ακόμη φορά η Αρμενία έμεινε μόνη της. Χιλιάδες Αρμένιοι των εδαφών του Αρτσάχ, που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, καταφεύγουν στις ελεύθερες περιοχές ή στην Αρμενία. Καταστάσεις που θυμίζουν τα όσα έζησε ο λαός αυτός στην Γενοκτονία του 1915 από τους Νεότουρκους. Ο κόσμος στην Αρμενία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε όσους έχουν ανάγκη από ένα καταφύγιο, προσφέροντάς τους μια προσωρινή στέγη, ρούχα, φαγητό. Είναι μια εθνική εθελοντική προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες», λέει η κυρία Λαζάρεβα, σημειώνοντας πως η Αρμενία δεν είχε ν’ αντιμετωπίσει στα πεδία των μαχών μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τους υποστηρικτές του, Τουρκία και Ισραήλ, που του παρείχαν μέσα και τεχνογνωσία κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα στην Αρμενία, εντείνεται και η πολιτική κρίση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χιλιάδες λαού να συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νιγκόλ Πασινιάν, κατηγορώντας την ως υπαίτια της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Την Δευτέρα και ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, ζήτησε ευθέως την παραίτηση της κυβέρνησης Πασινιάν και τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που θα προκηρύξει νέες εκλογές στη συνέχεια.

«Δυστυχώς αυτές τις δύσκολες ώρες για την Αρμενία, η κοινωνία έχει διχαστεί επικίνδυνα και χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Η μία πλευρά υποστηρίζει πως καλώς υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας, διαφορετικά και η αιματοχυσία θα συνεχιζόταν και η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική και η άλλη πλευρά που μιλάει για προδοσία και εθνική καταστροφή», λέει η πρόεδρος της της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, τονίζοντας πως αυτές τις δύσκολες ώρες προέχει να υπάρξει ενότητα μεταξύ των Αρμενίων στο εθνικό κέντρο και τη διασπορά, προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα που άφησε πίσω της η τελευταία πολεμική σύγκρουση. «Υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι, αγνοούμενοι και αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών. Τόσο στις ελεύθερες περιοχές του Αρτσάχ όσο και στην Αρμενία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες φιλοξενίας και αποκατάστασης των προσφύγων, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο», σημειώνει η κυρία Λαζάρεβα.

Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, δεν έχουν αναφερθεί έως σήμερα απώλειες πολιτών ελληνικής καταγωγής στις συγκρούσεις που προηγήθηκαν στο Αρτσάχ. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί με ονόματα επτά Ελλήνων υπαξιωματικών που πολέμησαν στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων και μάλιστα δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. «Πρόκειται για fake news και προπαγάνδα, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/935280_nagkorno-karampah-mia-olokliri-genia-armenion-afanistike

===================================================================================

 (Δ) Στρατιωτικά διδάγματα για την Ελλάδα από την ήττα των Αρμενίων

 

Αν η ήττα των Αρμενίων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που θα πρέπει να εξεταστούν σε πολλαπλά επίπεδα, εντούτοις μπορούν να εξαχθούν κάποια αρχικά (αν και επισφαλή) συμπεράσματα αναφορικά με τις εξελίξεις στις πολεμικές μεθοδολογίες και τα ικανά και μη οπλικά συστήματα. Η μορφή των επιχειρήσεων εκεί, μάλιστα, έχει μεγάλες ομοιότητες με τις μάχες εναντίον του ISIS στο Ιράκ και με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, πριν από μερικά χρόνια.

Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί στα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), ιδιαίτερα στα τουρκικά Bayrarktar, θα ήταν λάθος να εγκλωβιστούμε σε έναν “φετιχισμό” για την επιχειρησιακή αξία των αεροχημάτων. Δεν ήταν από μόνα τους αυτά που προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στις αρμενικές δυνάμεις. Η αξία τους έγκειτο στο ότι ενσωματώθηκαν σε ενοποιημένα συστήματα-συστημάτων (systems of systems), διαμορφώνοντας πλέγματα αναγνώρισης-κρούσης, με ικανότητες μαζικής προβολής ισχύος και ταυτόχρονα με μεγάλη ανοχή σε απώλειες. Επίσης, επισημαίνουμε ότι τα αεροχήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας.

Στην πραγματικότητα, οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σημαδεύτηκαν από τον περιορισμένο ως ανύπαρκτο ρόλο πλατφορμών υψηλής τεχνολογίας και υψηλού κόστους, όπως σύγχρονων μαχητικών. Αυτό περιόρισε τον ρόλο συστημάτων αεράμυνας, όπως το S-300, που στοχεύουν ακριβώς στην αντιμετώπιση μαχητικών.

Οι Αζέροι δεν βασίστηκαν σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας, αλλά στην ικανότητά τους να προξενούν σοβαρές απώλειες στον αντίπαλο, σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να δεχθούν μεγάλες απώλειες. Επένδυσαν σε μέσα χαμηλής τεχνολογίας και στο μεγάλο αριθμό. Ο ένας πυλώνας της αζέρικης ισχύος ήταν πλέγματα αναγνώρισης-κρούσης, πυρήνας των οποίων ήταν αεροχήματα χαμηλής τεχνολογίας. Τα είχαν σε μεγάλους αριθμούς, άρα μπορούσαν και να υποστούν μεγάλες απώλειες. Ο δεύτερος πυλώνας ήταν ένα πολυάριθμο στράτευμα στο έδαφος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποτελούνταν από μισθοφόρους, που επίσης μπορούσε να υποστεί μεγάλες απώλειες.

Τα αεροχήματα χρησιμοποιήθηκαν τόσο για κρούση, όσο κυρίως σε ρόλους συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης αναγνώρισης και πρόσκτησης στόχων (ISTAR),κατευθύνοντας πυρά πυροβολικού και καθοδηγώντας το πεζικό. Ένα πεζικό με μεγάλες ανοχές στις απώλειες που του προκαλούσαν οι σκληροτράχηλοι, αποφασισμένοι και πολυμήχανοι Αρμένιοι.

Κυριαρχία με drones του εμπορίου

Η ανάγκη για τη δράση μεγάλων αριθμών αναλώσιμων αεροχημάτων έχει γίνει αντιληπτή και στη Δύση. Όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο αρχηγός της Βρετανικής Αεροπορίας Sir Stephen Hillier, κατά την διάρκεια της διάσκεψης για το μέλλον της αεροπορικής και διαστημικής ισχύος, που διεξήχθη στο Λονδίνο (17 Ιουλίου 2019), είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας «να δημιουργήσουμε περισσότερους στόχους στον αέρα».

Συγκεκριμένα, η RAF ανησυχεί για τον μικρό αριθμό στον οποίο διατίθενται σήμερα τα μαχητικά αεροσκάφη και για τον λόγο αυτόν επιδιώκει, μεταξύ των άλλων, να αποκτήσει μη επανδρωμένα μαχητικά που θα συνοδεύουν τα επανδρωμένα. Τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν πολλούς ρόλους, αλλά στόχος είναι να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι στόλοι αναλώσιμων αεροσκαφών που θα προκαλούν κορεσμό στην εχθρική αεράμυνα. Αυτό ακριβώς που έκαναν και οι Αζέροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση της αμερικανικής αεροπορίας, η οποία θέλει να πλαισιώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη F-35 και F-15EX με το μη επανδρωμένο XQ-58 Valkyrie της Kratos Defense Security Solutions, ή κάποιο άλλο αντίστοιχο. Το Valkyrie ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τον Ιούλιο 2016, όταν η αμερικανική αεροπορία ανέθεσε στην Kratos σχετικό συμβόλαιο, στο πλαίσιο του προγράμματος “αναλώσιμο αεροσκάφος χαμηλής τεχνολογίας” (Low Cost Attritable Aircraft). Η μαζική χρήση αεροχημάτων για αναγνώριση ή και κρούση, δεν είναι προνόμιο τεχνολογικά προηγμένων χωρών.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference), που έγινε στην Τάμπα της Φλόριντα (Μάιος 2017), ο στρατηγός Tony Thomas, διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αναφέρει ότι το ISIS στη Μοσούλη είχε επιτύχει «τακτική υπεροχή στον αέρα» με την ευρεία χρήση τροποποιημένων drones του εμπορίου. Αυτά εκτελούσαν αποστολές αναγνώρισης και κρούσης, μεταφέροντας βομβίδες των 40 χιλιοστών, ή έχοντας μετατραπεί σε εναέριους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το παράδειγμα της Ανατολικής Ουκρανίας

Η αξία των πλεγμάτων αναγνώρισης-κρούσης φάνηκε και από τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία το 2014-2015, όπου οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν με ευέλικτο τρόπο τις μονάδες πυροβολικού. Αυτές τροφοδοτούνταν με πληροφορίες από αεροχήματα, ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ώστε να εντοπίζουν γρήγορα τις εχθρικές δυνάμεις και να τις προσβάλλουν με σαρωτικό πυρ, σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2014 σύμφωνα με πηγές αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μία και μόνο επιχείρηση εκπομπής πυρών του ρωσικού πυροβολικού κατέστρεψε δύο ουκρανικά μηχανοκίνητα τάγματα μέσα σε μερικά λεπτά, στη “μάχη της Zelenopillya”. Συγκεκριμένα, μια δύναμη της ουκρανικής 79ης αεροκίνητης ταξιαρχίας (Airmobile Brigade) εμφανίστηκε σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο και μόλις 30 λεπτά αργότερα δέχθηκε ακριβή πυρά από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών BM-21 Grad, με αποτέλεσμα να αφανιστεί.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις, ώστε να εντοπίσουν τους Ουκρανούς και πέρασαν τα δεδομένα στοχοποίησης στα ρουκετοβόλα.

για την συνέχεια slpress.gr

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: