ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

   

Ενώ αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά, εντείνονται οι εκκλήσεις, ναι περί εκκλήσεων πρόκειται, προς τον Ερντογάν να μην αλλάξει το καθεστώς του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου της χριστιανοσύνης.
Οι ΗΠΑ, μάλιστα, αντέδρασαν επανειλημμένως καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρήσει στις αλλαγές.
Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το δικαστήριο ως πρόσχημα.
1.-Νόμος στην Τουρκία είναι η βούληση του Ερντογάν. Αν θελήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί το δικαστήριο θα βγάλει την απόφαση που επιθυμεί ο πρόεδρος.
2.-Η Αγιά Σοφιά υπήρξε από τη στιγμή της δημιουργίας της ως το Σχίσμα χριστιανικός καθεδρικός ναός. Μετά το Σχίσμα, ως το 1453, λειτούργησε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός. Από το 1453 ως το 1934 υπήρξε τόπος προσευχής των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Πρωθυπουργών της Τουρκίας. Και το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ την μετέτρεψε σε μουσείο.
3.-Αν το Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφανθεί πως κακώς ο Κεμάλ μετέτρεψε το Ναό σε Μουσείο τότε θα πρέπει να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή του χριστιανικού ναού. Η Αγιά Σοφιά ποτέ δεν υπήρξε τζαμί.
4.-Τώρα, γιατί τα κάνει αυτά ο Ερντογάν; Διότι:
-Αυξάνει την ατζέντα των ζητημάτων που συζητά με τη Δύση και κυρίως Ε.Ε. και ΗΠΑ. Αυτό, δηλαδή που κάνει και με την Ελλάδα. Φορτώνει την ατζέντα για να ικανοποιήσει άλλες επιδιώξεις του.
-Το σπουδαιότερον διότι θέλει να στείλει μήνυμα στους ισλαμιστές ανά τον κόσμο τους οποίους επιχειρεί να εκφράσει. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο το εσωτερικό ακροατήριο, (αν και στο εσωτερικό έχει ανάγκη την συσπείρωση των οπαδών του διότι χάνει σε επιρροή) αλλά το παγκόσμιο.
5.-Η Αγιά Σοφιά έχει χαρακτηριστεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και δεν είναι τόσο εύκολο στον Ερντογάν να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του.Έχουν διατεθεί πολλά χρήματα για να λειτουργήσει ως μνημείο και υπάρχουν, προφανώς, διεθνείς δεσμεύσεις.
6.-Δεν είναι σίγουρο ότι συμφέρει στον Ερντογάν η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί από οικονομικής απόψεως. Ως μνημείο το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες. Ως τζαμί;
7.-Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα χριστιανικά ιερά ο Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τις προτροπές του ίδιου του Προφήτη.
8.-Ως κλασικό μνημείο η Αγιά Σοφιά ξεπερνά την εποχή της, τις λαϊκές εντυπώσεις, κυβερνήσεις και καθεστώτα.
9.-Ορθώς ο Πατριάρχης το χαρακτήρισε μνημείο στο οποίο συγκλίνει η Ανατολή με τη Δύση και αναφορά ειρηνικής συνύπαρξης.
10.-Προειδοποίησε και για κάτι άλλο ο Πατριάρχης. Ότι θα δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις και αντιδράσεις διεθνώς κατά των μουσουλμάνων.

anixneuseis

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. 02/07/2020 στο 18:36
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: