Αρχική > Διεθνή - Γεοπολιτικά, Ιστορικά > Η Αυστρία από τον Μέτερνιχ…στον Κούρτς!

Η Αυστρία από τον Μέτερνιχ…στον Κούρτς!

meternix_kurts

Σαν σήμερα τέτοια μέρα ο μισητός πρίγκηπας Κλήμης Μέτερνιχ το έσκαγε ταπεινωμένος από την Αυστρία. Όσο αντιπαθής κι αν μας είναι για τον ρόλο που έπαιξε κατά της Ελλάδος ,τουλάχιστον θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έμεινε στην ιστορία ως ένα πρόσωπο που έπαιξε ένα ρόλο. Η χειρότερη τιμωρία του είναι ότι στην θέση του σήμερα είναι ένα παιδαρέλι που λέγεται Κουρτς! Το συναγωνίζεται επάξια βεβαίως στον βαθμό…αντιπάθειας.

Η ιστορία του Μέτερνιχ όπως την έχει γράψει το  historyreport.gr

 Ο πρίγκιπας Κλήμης Μέτερνιχ γεννήθηκε το 1773 στην Αυστρία, σπούδασε κι έγινε διπλωμάτης καριέρας. Το 1806, ήταν πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι. Το 1809, στα 36 του χρόνια, έγινε υπουργός Εξωτερικών της αυστριακής αυτοκρατορίας, θέση που κράτησε περίπου σαράντα χρόνια. Ήταν υπέρμαχος της παραμονής των αυτοκρατορικών καθεστώτων σε όλη τη Γη, πολέμησε με πάθος κάθε επανάσταση, εθνικοαπελευθερωτική ή κοινωνική, και υπήρξε ο αρχιτέκτονας της Ιερής Συμμαχίας που δημιουργήθηκε το 1815, μετά το συνέδριο της Βιέννης. Σκοπός της ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας των εστεμμένων που θα φρόντιζε για τη διαιώνιση των καθεστώτων. Ονομάστηκε συμμαχία των βασιλιάδων κατά των λαών. Ο Μέτερνιχ κατόρθωσε να επιβάλει τις απόψεις του, παρά την αντίδραση των υπουργών της Γαλλίας, πρίγκιπα Καρόλου Μαυρίκιου Ταλεϊράνδου, και της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, ο Μέτερνιχ προέδρευε στο συνέδριο του Λόιμπαχ. Εκεί, ήταν κι ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, όταν έφτασε η επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο τσάρος τη διάβασε περήφανος για τον υπασπιστή του («πάντα έλεγα πως είναι γενναίος άνθρωπος», ακούστηκε να λέει), αλλά ο Μέτερνιχ ξεσήκωσε τους πάντες εναντίον των Ελλήνων. Μόνο χάρη στις προσπάθειες του Καποδίστρια, η Ρωσία κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στην ελληνική επανάσταση κι όχι εχθρική, όπως ο Μέτερνιχ θα ήθελε. Όμως, η ίδια η ελληνική επανάσταση ήταν που κατάφερε το καίριο πλήγμα κατά του δημιουργήματός του. Η Ιουλιανή επανάσταση, στη Γαλλία (1830), και η βελγική (1834), οδήγησαν στην οριστική διάλυση της Ιερής Συμμαχίας. Ο Μέτερνιχ, όμως, παρέμενε στο πόστο του.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1848, τα νέα από το επαναστατημένο Παρίσι , έφτασαν στη Βιέννη. Σαν από σύνθημα, ο λαός ξεσηκώθηκε ζητώντας σύνταγμα. Ο Μέτερνιχ προσπάθησε να πείσει τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο να αρνηθεί. Όμως, είχαν αλλάξει οι καιροί. Ο Μέτερνιχ παραιτήθηκε από υπουργός. «Είμαι αυτό που υπήρξα», είπε. Ο λαός τον πήρε στον κυνήγι.

Καθώς η νύχτα απλωνόταν, στις 13 Μαρτίου 1848, ένα δίτροχο αμάξι γλιστρούσε στους δρόμους της Βιέννης. Το έσερνε ένα μόνο άλογο και το οδηγούσε ένας μόνον αμαξάς. Κουβαλούσε ένα μεγάλο πανέρι. Μέσα στο πανέρι, αδύναμος και γερασμένος, ο 75χρονος άλλοτε πανίσχυρος υπουργός, ο πρίγκιπας Κλήμης Μέτερνιχ το έσκαγε για την Αγγλία.

Γύρισε στην Αυστρία το 1851, όταν ησύχασαν τα πράγματα. Όμως, κανένας δεν ήθελε πια να τον ακούσει. Αποσύρθηκε από την πολιτική. Πέθανε το 1859, σε ηλικία 86 χρόνων.

Militaire.gr

 1. Βούλγαρης Χρήστος
  13/03/2016 στο 23:47

  Αγγεικούλα μπορούμε να πούμε ότι θέλεις για τον Μετερνίχ (προσωπικά προτιμώ τον χαρακτηρισμό του καθήγητή μου της Ιστορίας κ,. Μ.Κ. «σκατόψυχος») άλλα τουλάχιστόν είχε μια κάποια μορφώση …Το «παίδακι» που είναι τώρα ούτε πτύχιο δεν έχει…
  ΥΓ Ποίος είπαμε ότι είχε περί πολλού τον Κίσσιγκέρ και έιχε γράψει και την διδακτορική διατριβή του για την περίπτωση του;Μήπως ο Κισσιγκέρ ;Τι συμπτώση…

 2. 14/03/2016 στο 09:48

  Ναι αλλά είδες το παιδάκι πόσο μεγάλα αυτιά έχει; αυτιά δορυφόροι έτσι ακούει πολύ καλά το ποίημα που του λένε να λέει.
  Ποιόν εννοείς ως Κίσσιντζερ; . Ταυτίστηκε μήπως μαζί του ; Άσε με να μαντέψω…

 3. Βούλγαρης Χρήστος
  14/03/2016 στο 10:37

  To λανθάνειν εστί ανθρωπίνον …..Ηθέλα να πώ ότι ο Κίσσιγνέρ είχε ωε θέμα της διατριβής τον Μετέρνιχ ….τι περιέργο ε;
  ΥΓ Πάντως του Κισσίγκερ θα του πήγαίνε και ο Τα,λευράνδος….Την ίδια (ανύπαρκτη) ηθίκη είχαν και οι δύο….και οι δύο υπερτιμήμενοι είναι αν θέλεις την τάπεινη μου άποψη

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s