Αρχική > Μετανάστευση > «Θα τετραπλασιαστούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τον Μάρτιο»

«Θα τετραπλασιαστούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τον Μάρτιο»

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα δεχτεί πάνω από 100.000 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι το τέλος του μήνα, εξέφρασε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που σημείωσε ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται με την Ελλάδα και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων» δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση από την Αθήνα διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της».

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η προσφυγική κρίση αιφνιδίασε «την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό». Από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς κατήρτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και κάλεσε τα κράτη- μέλη να συνεργαστούν. «Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, όμως, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά».

 

Η Κομισιόν συζητά τρόπους για να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι των προσφύγων προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε η επανεγκατάσταση να αφορά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά, «γιατί όλος ο ασφαλής κόσμος πρέπει να είναι φιλόξενος για τους πρόσφυγες».

Στις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, απάντησε ότι «δεν πρόκειται γι’ αυτό» και υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ λειτουργεί επικουρικά στη Frontex».

Επίσης, είπε ότι στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο, «αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα κράτη-μέλη».

«Καθοριστική» για τους επόμενους μήνες η σύνοδος

Εξαιρετικά καθοριστική για τους μήνες που έρχονται χαρακτήρισε τη σύνοδο της Ε.Ε. με τη συμμετοχή της Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».

Πάντως, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση τόνισε ότι οι χώρες οφείλουν να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν».

Σύμφωνα, με τον κ. Αβραμόπουλο, στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

Στη Σύνοδο Κορυφής, παρατήρησε,εξάλλου, «θα δοκιμαστεί η ηγεσία της Ευρώπης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο για το κατά πόσο αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο τη διαχείριση αυτού του προβλήματος». Από τις αποφάσεις που θα παρθούν «θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης», συμπλήρωσε. Σχολίασε δε ότι «το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα, στο οποίο θα κινηθούμε τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής».

«Λειτουργούν όλα τα hotspots σε Ιταλία και Ελλάδα»

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ολοκλήρωσαν όλα τα hotspots, τα οποία, τώρα, είναιπλήρως λειτουργικά».

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Skytg24 ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι με το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «υπάρχει η δυνατότητα οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία,αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις».

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς».

Εξηγεί, δε, ότι «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ.Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της»

ΠΗΓΗ

Advertisement
Κατηγορίες:Μετανάστευση
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: