Αρχική > Πολιτική > ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ -Συνέντευξη – φωτιά: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη «βρόμικη» δουλειά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ -Συνέντευξη – φωτιά: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη «βρόμικη» δουλειά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τα δημοσιονομικά είναι ‘στενά’ μόνο για τον λαό. Για το κεφάλαιο προβλέπονται απλόχερες παροχές», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΗτΣ» ο Δ. Κουτσούμπας και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει αναλάβει τη βρόμικη δουλειά» να περάσει τα μέτρα που ζητούν κεφάλαιο και κουαρτέτο.

Συνέντευξη στον Ηλία Μπενέκο

Καλείτε διαρκώς τον λαό να απαντήσει στα προωθούμενα μέτρα με τη «μέγιστη δυνατή αντίσταση». Προφανώς εννοείτε ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα αποτρέψουν τους κυβερνητικούς βουλευτές από την ψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων. Πιστεύετε ότι η πτώση της κυβέρνησης αποτελεί λύση στα σημερινά αδιέξοδα;

«Είμαστε τέλη Φλεβάρη και ήδη οι λαϊκές αντιδράσεις έχουν αποτρέψει την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί μια κινητοποίηση από μόνη της να αποτρέψει συνολικά τα αντιλαϊκά σχέδια.

Απαιτείται νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία κυρίως όμως χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα κι όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό του συστήματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο λαός έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί, να εμποδίζει μέτρα και βεβαίως να αξιοποιεί ρήγματα που μπορεί να προκύψουν απ’ την κυβερνητική δυσκολία, σε όφελος των δικαιωμάτων του».

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τα φαινόμενα προπηλακισμού βουλευτών, κυρίως προερχόμενων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ. Πώς τα σχολιάζετε;

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το συλλογικό δίκαιο αγώνα με τέτοιο τρόπο. Άλλοι ήταν αυτοί που στο παρελθόν πρωτοστατούσαν σε τέτοιες ενέργειες και σήμερα όλα αυτά τους γυρνούν μπούμερανγκ. Όμως το σημαντικό που χρειάζεται να αναδειχτεί από τον αγώνα των λαϊκών στρωμάτων για την επιβίωσή τους είναι η μεγάλη συμμετοχή, η συζήτηση στις συνελεύσεις που γίνονται στα μπλόκα, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, είναι ο σχεδιασμός βήμα το βήμα του αγώνα, ο πανελλαδικός συντονισμός, αλλά και οι κοινές δράσεις όλων των κλάδων και τμημάτων του λαού».

Η συζήτηση γύρω από την ανάγκη συγκρότησης Οικουμενικής, διαρκώς και εντείνεται. Θεωρείτε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη; Ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους δεν θα ήταν καταστροφική για την οικονομία;

«Έχουμε πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή ή ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών. Αυτές βεβαίως είναι επιλογές που έχει το αστικό πολιτικό σύστημα. Όμως το ζήτημα δεν είναι τι επιλογές έχουν τα διάφορα κόμματα προκειμένου να ξεπεράσουν πρόσκαιρες δυσκολίες στην αστική διαχείριση ή τι παγίδες μπορούν να στήσουν για να ανακόψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ζήτημα είναι ο λαός να αχρηστεύσει τις παγίδες, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το αδηφάγο κεφάλαιο και την εξουσία του».

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια μνημονίων και παρά τη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, το ΚΚΕ δεν έχει πετύχει να αυξήσει τα ποσοστά του; Γιατί δεν πείθει η πρότασή σας ευρύτερες μάζες του εκλογικού σώματος;

«Δεν είναι ακριβής η εικόνα αυτή. Υπάρχει πολύς κόσμος, πολύ περισσότερος από το σημερινό εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, που αντιλαμβάνεται ότι η πρότασή μας είναι η μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, κυρίως προσβλέπει στο ΚΚΕ για τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ευθύνη, τη μαχητικότητά του. Δεν πιστεύουμε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια από μόνη της οδηγεί αυτόματα και σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και μάλιστα κάτω από συνεχείς τρικλοποδιές, ψεύτικα διλήμματα, ή στήνοντας κάλπικα δίπολα στη λογική να εναλλάσσονται ίδιας κοπής κυβερνήσεις. Η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ όταν γίνει συμμετοχή και δράση στο κίνημα, όπου εκεί με ευθύνη μπορεί να δει ποιος είναι με ποιον και έτσι να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».

Συμφωνείτε με τη θέση της κυβέρνησης ότι η όποια λύση δοθεί στο αγροτικό ή το ασφαλιστικό πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στενά δημοσιονομικά της χώρας; Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ;

«Τα δημοσιονομικά είναι ‘στενά’ μόνο για τον λαό. Για το κεφάλαιο προβλέπονται απλόχερες παροχές. Οι δικές μας προτάσεις ξεκινούν από τη λογική ο λαός να μην πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να μπορεί να ζει με δικαιώματα και να καλύπτει σύγχρονες ανάγκες. Ο εργαζόμενος, μετά από χρόνια δουλειάς, να βγαίνει έγκαιρα στη σύνταξη και να ζει ανθρώπινα. Ο άνεργος, ο συνταξιούχος να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κάνει εξετάσεις, να παίρνει τα φάρμακά του χωρίς να τα χρυσοπληρώνει.

Ο εργάτης να έχει εξασφαλισμένη περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά. Να προστατεύεται η μητρότητα, η οικογένεια. Να παρέχονται σε όλους υψηλού επιπέδου παροχές υγείας – πρόνοιας. Γι’ αυτό ζητάμε να επιστραφούν πίσω όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων που έκλεψαν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Γι’ αυτό ζητάμε η λαϊκή αντίδραση να μετατραπεί σε συνειδητή αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος».

Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές; Θεωρείτε μάταιη την προσπάθεια να τεθούν «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά της κυβέρνησης;

«Το ερώτημα είναι: Για ποιον διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, για ποιον μπαίνουν οι ‘κόκκινες γραμμές’. Γιατί κριτήριο της δεν είναι η αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός μας στα χρόνια της κρίσης, αλλά το πώς θα περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη και ζητούν κεφάλαιο και κουαρτέτο και την ίδια στιγμή να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις. Γι’ αυτό, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, έχει αναλάβει τη βρόμικη δουλειά».

Η μη ψήφιση των νέων προαπαιτουμένων, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει την αξιολόγηση, ενώ θα δώσει αφορμές σε ακραίους κύκλους της Ευρώπης να επαναφέρουν την απειλή για Grexit. Θεωρείτε κενές περιεχόμενου αυτές τις προειδοποιήσεις;

«Το grexit είναι στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και τα μέτρα. Η αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως και για τη συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να τη δούμε στο φόντο των ανταγωνισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό της, αλλά και στην πορεία της οικονομίας και της συνολικότερης όξυνσης. Και οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί είναι πολύ μεγάλοι ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και για το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά βρισκόταν στο πλευρό των αγροτών και άλλων πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως κατά καιρούς συνέβαινε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είναι σωστό οι κοινωνικοί αγώνες να βρίσκονται κάτω από κομματικές ομπρέλες;

«Οι αγώνες των εργαζομένων, τώρα των αγροτών, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των αιτημάτων τους, δίκαιων κατά τη γνώμη μας. Όποιος βλέπει κομματικές ομπρέλες αδικεί τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και άλλων αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού μας. Το ζήτημα είναι ποιο είναι το περιεχόμενο της στήριξης. Η στήριξη ενός κόμματος σε έναν αγώνα δεν σημαίνει και ‘κομματική ομπρέλα’, ιδιαίτερα όταν αυτός ο αγώνας συσπειρώνει ανθρώπους με κριτήριο τα κοινά τους συμφέροντα και όχι με το τι ψήφισαν».

Απευθείας μεταφορά προσφύγων στα κράτη τελικού προορισμού

Έχουμε προτείνει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν κρίνετε αναγκαία τη στοιχειώδη – έστω – συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο προσφυγικό, αλλά και στο υπόλοιπα κρίσιμα εθνικά ζητήματα; Σε περίπτωση σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το ΚΚΕ θα μετάσχει, και αν ναι, με συγκεκριμένες προτάσεις, ή απλά θα παραστεί;

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα όπως ξέρετε που από την αρχή έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και γενικά πολιτικής κατεύθυνσης και ειδικά διαχείρισης του όγκου των προσφυγικών ροών και δεν έχουν γίνει δεκτές και όσες έγιναν δεν υλοποιήθηκαν.

Από την αρχή δεν θεωρούσαμε ότι έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με την έννοια ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, όπως είναι γνωστές και οι προτάσεις του ΚΚΕ που επανειλημμένα έχει διατυπώσει, τόσο στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα άλλα κόμματα και δημόσια.

Ούτε «εθνική συνεννόηση» μπορεί να υπάρξει με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που αποδέχονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι οποίες ευθύνονται για τα κύματα των προσφύγων – μεταναστών και τα οποία ζητούν να εφαρμοστούν αποφάσεις της Ε.Ε., που δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας».

Ειδικότερα στο προσφυγικό, και με δεδομένη την απροθυμία αρκετών χωρών να συμμορφωθούν με όσα συμφωνήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της χώρας μας στο εξής; Πώς κρίνετε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

«Δεν θεωρούμε ότι η λύση στο προσφυγικό βρίσκεται στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε., το αντίθετο. Και η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί έχει στηρίξει αυτές τις αποφάσεις.

Η ευθύνη της μεγαλώνει μετά την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό, γιατί ουσιαστικά η παρουσία του σχετίζεται με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία και θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλει τις γνωστές τις αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Το ΚΚΕ έχει προτείνει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) στα κράτη τελικού προορισμού τους, σε αντίθεση με hot-spots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού. Επίσης και από τα νησιά μας.

Έχουμε προτείνει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και φυσικά να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια σε πολέμους κι επεμβάσεις στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που θα δημιουργούν περισσότερους ξεριζω-μένους».

Κατηγορίες:Πολιτική
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s