Αρχική > Απάτες, Οργανωμένη Διαφθορά, Οικονομία - Κρίση > Στο εδώλιο 32 για την υπόθεση των υποβρυχίων

Στο εδώλιο 32 για την υπόθεση των υποβρυχίων

Συνολικά 32 άτομα οδηγούνται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος, κατά την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων κατά την περίοδο που υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για επιβεβαίωση της εισαγγελικής έρευνας που είχε ξεκινήσει από το 2010 η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, έρευνα στο πλαίσιο της οποίας είχε συμμετάσχει σε δύο συντονιστικές συναντήσεις με Γερμανούς συναδέλφους της και είχε αποκαλύψει μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούσαν στη δραστηριότητα του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του.

Με το βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη μεταξύ άλλων τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου.

Πρόκειται για τη μεγάλη δικογραφία που είχε μπει στο «μικροσκόπιο» της ανάκρισης πριν από περίπου δύο χρόνια και απέκτησε δυναμική μετά την απολογία-ποταμό του Αντώνη Κάντα, άλλοτε στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί ήδη σε πολυετή κάθειρξή για δωροδοκία κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην επίμαχη σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γερμανική HDW-Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει να πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή της.

Κατά τους δικαστές, οι 32 που θα παραπέμπονται σε δίκη θα πρέπει, κατά περίπτωση, να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη και τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη ποσού, που φαίνεται να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παραμένει στη φυλακή ο Κάντας, ελεύθερος ο Μπέλτσιος

Με το ίδιο βούλευμα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφαίνονται ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Επιπλέον, οι εφέτες με το βούλευμά τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2.000.000 στις 500.000 της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του. Αντίθετα, έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης. Σύμφωνα με το βούλευμα, για τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

πηγή

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: