Αρχική > Λαπαβίτσας Κώστας καθηγητής, Οικονομία - Κρίση > Λαπαβίτσας: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ»

Λαπαβίτσας: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ»

Η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της»

syriza-grafeia-koumoundourou

Στην ομολογία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνη είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά έχει ένα πρόβλημα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης προχωρεί ο εκ των οικονομολόγων του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας παραδεχόμενος, επιπλέον, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της – το υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ – το 2015.

Αναφερόμενος σε όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου, όπως σημειώνει, οι Έλληνες να μην ψηφίσουν το αριστερό κόμμα, υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιμένει ένα κύμα εχθρότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν φείδεται «όπλων». «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά απουσιάζει η ασφαλής χρηματοδότηση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της για το 2015, που ίσως φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν ορισμένες αποπληρωμές την άνοιξη που ίσως είναι διαχειρίσιμες αλλά για τις περαιτέρω αποπληρωμές – της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ – που πρέπει να γίνουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα απαιτηθεί φρέσκια χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και, δεν χρειάζεται να ειπωθεί, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συνθηκολογήσει, πιθανότατα με το να του προσφερθεί μια αποδυναμώμενη εκδοχή της λιτότητας. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και μια μεγάλη ήττα για τους αντιπάλου της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς υποχωρήσεις, με τη βοήθεια της διεθνούς στήριξης. Οι γραμμές της μάχης σχηματίζονται στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, ακόμα, ότι το κόμμα του «υπόσχεται» να πετύχει, κατά πρώτον, μια σημαντική διαγραφή του χρέους αλλά και να άρει τη λιτότητα στοχεύοντας σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αντί για τα πλεονάσματα που απαιτεί η Τρόικα. «Δεν υπάρχει τίποτε ριζοσπαστικό, πολλώ μάλλον επαναστατικό σε αυτές τις πολιτικές. Αντικατοπτρίζουν την κοινή λογική και θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προσθέτει και τονίζει ότι οι ηγέτες του κόμματος είναι αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα μέσα.

πηγή

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: