Αρχική > Λαπαβίτσας Κώστας καθηγητής > Λαπαβίτσας: Το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η παντελώς αποτυχημένη κυβέρνηση.

Λαπαβίτσας: Το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η παντελώς αποτυχημένη κυβέρνηση.

 

Ο πολιτικός κίνδυνος της χώρας προέρχεται από την παντελώς αποτυχημένη κυβέρνηση είπε ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας τονίζοντας ότι το δίλημμα «Σαμαράς ή ευρώ» δεν πρόκειται να περάσει. Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει έτοιμο plan b ακόμη και για επιστροφή στη δραχμή.

«Τι στιγμή αυτή το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τι στιγμή αυτή

το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση. Αυτή η  κυβέρνηση είναι παντελώς αποτυχημένη» είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1. «Είναι εμφανές ο πολιτικός κίνδυνος έρχεται από την κυβέρνηση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν έχει στρατηγική, δεν έχει κατεύθυνση, δεν ξέρει τι να πει και τώρα την βλέπω να περνάει σε μια πολιτική τρομοκρατίας. Επιχειρεί να αναστήσει το δίλημμα “Σαμαράς ή ευρώ, μνημόνιο ή ευρώ”, αν είναι δυνατόν το 2014 να ακούγονται αυτά τα πράγματα, δεν πρόκειται να περάσει. Το θέμα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πως θα βγει από το τέλμα δεν είναι τι θα κάνουν οι αγορές ή οτιδήποτε άλλο είναι πως θα βγούμε από το τέλμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρθηκε και στην πιθανή αντίδραση των αγορών σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ήδη οι αγορές αντιδρούν «τα σπρεντς του δεκαετούς έχουν περάσει το 9%, το χρηματιστήριο κατέρρευσε γιατί τα Funds αποχωρούν και υπάρχει αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Βεβαίως θα αντιδράσουν οι αγορές  είναι  αναμενόμενο γιατί έτσι λειτουργούν οι αγορές επομένως αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε μπροστά μας. Οι αγορές όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι εκείνο που καθορίζει το τι θα κάνει η Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να δανείζεται από τις αγορές  τι στιγμή αυτή επομένως το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί συστηματικά , με εμπιστοσύνη στον εαυτό του να εφαρμόσει το υπόλοιπό του πρόγραμμα χωρίς να κρίνει το τι θα κάνει  με βάση τις αγορές. Οι αγορές είναι κάτι στις οποίες στηρίζεται ο κ. Σαμαράς, αυτός  επιχείρησε να μας βγάλει εκεί και απέτυχε όλη του η στρατηγική» είπε ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι εάν η χώρα δεν ακολουθήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ θα υπάρξουν προβλήματα και υποστήριξε ότι
«αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του μια επιλογή η όπια είναι καίριας σημασίας ή θα ακολουθηθεί η παρούσα πολιτική η οποία είναι παντελώς αδιέξοδη, είναι πολιτική ιστορικής κατάρρευσης για τη χώρα . Ή ο ελληνικός λαός θα βγει μπροστά και θα πει χρειάζομαι  ένα , δυο ,τρία θα τα ξεκαθαρίσει και θα παλέψω για αυτά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Για τα σενάρια επιστροφή στη δραχμή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κ. Λαπαβίτσας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία ή τέσσερα διαφορετικά πλάνα τα οποία να είναι εναλλακτικά στην περίπτωση που θα πάει στις διαπραγματεύσεις  ως οφείλει να πάει γιατί θα κάνει κυβέρνηση… Μια από τις περιπτώσεις τις οποίες οφείλει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα συμβεί αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό γιατί απέναντι μας όπως ξέρουμε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν έχουμε φίλους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει αυτή τη στιγμή, όλες οι περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμες» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα σενάριο εκ προοιμίου βεβαίως πρέπει να γίνει προετοιμασία και για αυτό, είναι θέμα υπευθυνότητας προς τον ελληνικό λαό. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σχέδιο και να υπάρχει ετοιμασία» είπε ο οικονομολόγος.

Πηγή: topontiki.gr

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: