Αρχική > Άμυνα, Τουρκία > Αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους και εμβέλειας αναπτύσσουν οι Aselsan και Roketsan (Video)

Αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους και εμβέλειας αναπτύσσουν οι Aselsan και Roketsan (Video)

Αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους και εμβέλειας πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού οι τουρκικές εταιρείες Aselsan και Roketsan για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία των δύο εταιρειών και δεν έχει εγκριθεί ή χρηματοδοτηθεί από υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ενός σημαντικού για την άμυνα της Τουρκίας οπλικού συστήματος, το οποίο θα εξελίσσεται παράλληλα με το πρόγραμμα T-LORAMIDS, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση 12 πυροβολαρχιών αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου ύψους και εμβέλειας.

Οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει ήδη αρκετή εμπειρία από τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη των δύο νέων αντιαεροπορικών πυραυλικών των προγραμμάτων αεράμυνας χαμηλού ύψους AİHSFS και μέσου ύψους OİHSFS και αναμφίβολα η ανάπτυξη ενός νέου πυραυλικού συστήματος μεγάλου ύψους και εμβέλειας αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για αυτές.

Όπως εκτιμάται στόχος των τουρκικών εταιρειών είναι η έναρξη ενός αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος 10ετίας και το οποίο προσδοκάται ότι θα αποδώσει κρίσιμες τεχνολογίες στους τομείς των ηλεκτρονικών, ραντάρ, πυραυλοκινητήρων, πολεμικών κεφαλών, καθοδήγησης, αισθητήρων κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την πάγια τουρκική πρακτική τα 12 ξένα αντιαεροπορικά συστήματα θα αποκτηθούν όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πρωτίστως για την μεταφορά και αφομοίωση της σχετικής τεχνολογίας των συστημάτων αυτών στην τουρκική βιομηχανία, όπως είχε απαιτήσει στις αρχές του χρόνου ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Επομένως η έναρξη του νέου τουρκικού αναπτυξιακού προγράμματος από τις δύο εταιρείας, ακόμα και χωρίς την χρηματοδότηση του από το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού στο σύνολο τους τα προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων απαιτούν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και πρωτίστως μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι μετά από 5-6 χρόνια θα μπορέσουν να παντρέψουν την τεχνολογία που θα έχουν αναπτύξει στον τομέα αυτό, με την τεχνολογία που ο νικητής του διαγωνισμού του προγράμματος T-LORAMIDS θα έχει μεταφέρει στην τουρκική βιομηχανία.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα νέο σύστημα αεράμυνας μεγάλου ύψους και εμβέλειας τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης μετά από 10 χρόνια, το οποίο θα καταστήσει την γειτονική χώρα αυτόνομη ακόμα και σε αυτό το κρίσιμο τεχνολογικό και επιχειρησιακό τομέα και φυσικά ακόμη πιο απρόσβλητη στις πιθανές μελλοντικές πιέσεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Πηγή:http://defencenews.gr/index.php/2014-08-08-07-05-28/591-antiaeroporiko-systima-megalou-ypsous-kai-emveleias-anaptyssoun-oi-aselsan-kai-roketsan

Advertisement
Κατηγορίες:Άμυνα, Τουρκία
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: