Αρχική > Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Πολιτισμός, Επιστήμη - Φιλοσοφία, Ιστορικά > Η αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα και το Σύμπαν

Η αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα και το Σύμπαν

Η Αστρονομία συναντά τη μουσική
Στον ρυθμό της κοσμικής μουσικής που πρώτοι «άκουσαν» οι μυστικιστές μαθηματικοί του 6ου π.Χ. αιώνα εξακολουθεί να χορεύει η σύγχρονη Κοσμολογία.
Ενας Έλληνας καθηγητής Μουσικής και Πληροφορικής, με πανεπιστημιακές σπουδές στη Φυσική και ερευνητικό έργο στα Πυθαγόρεια Μαθηματικά απέδειξε ότι η «αρμονία των σφαιρών», η περίφημη πυθαγόρεια θεωρία, έχει ακριβή εφαρμογή σε όλους τους γνωστούς μας σήμερα πλανήτες.
Ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, διευθυντής του Τομέα Τεχνολογίας Ηχου, Μουσικοπαιδαγωγικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Σπυρίδης ανακοινώνει στο επιστημονικό συμπόσιο «Φιλοσοφία και Κοσμολογία» τους αριθμούς που εκφράζουν σε αστρονομικές μονάδες τις αποστάσεις των πλανητών από τον Ηλιο πιάνοντας το νήμα από τους Πυθαγορείους.
Ο κ. Σπυρίδης διατυπώνει «μια καθολική, εξαιρετικά απλή και κομψή σχέση» που εμπεριέχει μόνον τους αριθμούς 1, 2, 3, 4 της «ιερής τετρακτύος» των Πυθαγορείων και το άθροισμά τους, τον «τέλειο» αριθμό 10.

Η «τετρακτύς» ήταν η βάση της πυθαγόρειας διδασκαλίας που πρέσβευε ότι οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.

Οι συμφωνίες των ήχων που παράγουν αρμονικό αποτέλεσμα έχουν μορφή απλών αριθμητικών σχέσεων: 2/1 (οκτάβα), 3/2 (πέμπτη), 4/3 (τετάρτη). Επομένως κατά τους Πυθαγορείους το μυστικό της μουσικής και της κοσμικής αρμονίας κρύβεται στις σχέσεις των τεσσάρων πρώτων φυσικών αριθμών (1, 2, 3, 4).
Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος φιλόσοφος που συνδέει την Αστρονομία με τη Μουσική, υποστηρίζοντας ότι στο αρμονικό και σφαιρικό σύμπαν τα πάντα διέπονται από απλούς νόμους, που μπορούν να εκφρασθούν με τους αριθμούς της «ιερής τετρακτύος».
Με τη θεωρία της αρμονίας των σφαιρών, που συνδυάζει την κοσμική αρμονία με τη μουσική αρμονία, ο μεγάλος φιλόσοφος επιχείρησε να εξηγήσει τη θέση και τηνκίνηση των πλανητών στον ουράνιο θόλο. Χρησιμοποιώντας μουσικούς όρους, δηλαδή εύφωνα μουσικά διαστήματα, καθόρισε υπό μορφήν κλίμακας τις μεσοπλανητικές αποστάσεις.

Ακολούθως, αντιστοιχίζοντας τα μουσικά διαστήματα σε μετρικές αποστάσεις, κατόρθωσε πρώτος να υπολογίσει σε Δελφικά στάδια τις μεσοπλανητικές αποστάσεις των «ουρανίων γεννητών», όπως ονόμασε τα ουράνια σώματα ο Πλάτωνας παίρνοντας το νήμα από τον Πυθαγόρα.
Ο Πυθαγόρας τον 6ο π.Χ. αιώνα δέχθηκε ότι η μουσική απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι ένας τόνος και η μετρική απόσταση μεταξύ τους είναι 126.000Δελφικά στάδια, δηλαδή 22.371.300 μέτρα.
Σχεδόν 24 αιώνες μετά δύο Γερμανοί αστρονόμοι, ο Γιόχαν Μπόντε και ο Τίτιους, προσδιορίζουν τις θέσεις των γνωστών τότε πλανητών του ηλιακού μας συστήματος με ικανοποιητική ακρίβεια. Η εμπειρική ανακάλυψή τους, ανερμήνευτη μέχρι σήμερα, έμεινε γνωστή ως κανόνας των Μπόντε-Τίτιους.
Μέχρι τον Κρόνο ο κανόνας όχι μόνο δούλευε ικανοποιητικά αλλά και έμμεσα συνέβαλε στην ανακάλυψη της ζώνης των αστεροειδών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία και του πλανήτη Ουρανού στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο κανόνας των Γερμανών αστρονόμων έπαψε να δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα όταν επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στους «νεότερους» πλανήτες και στη ζώνη πέρα από τον Πλούτωνα, μία από τις συναρπαστικότερες περιοχές του ηλιακού συστήματος, γεμάτη αντικείμενα από βράχο και πάγο που περιστρέφονται γύρω από τον Ηλιο σε τεράστιες αποστάσεις.

Ο καθηγητής Σπυρίδης, μελετώντας επί σειρά ετών τις πλατωνικές απόψεις «περί των θείων γεννητών», τις οποίες συγκέρασε με την «αρμονία των σφαιρών» του Πυθαγόρα, ανακάλυψε ότι ο κανόνας των δύο Γερμανών αστρονόμων του 18ου αιώνα αποτελεί μία μαθηματική έκφραση της πυθαγόρειας μουσικής των σφαιρών.
Στο συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αποδείξει ότι κατάφερε να επεκτείνει την ακριβή εφαρμογή της πυθαγόρειας θεωρίας σε όλους τους γνωστούς πλανήτες, ενώ θα υποδείξει συγκεκριμένες θέσεις «πλανητικών» αντικειμένων μετά τον Πλούτωνα.
Όπως δήλωσε στον «Ε.Τ.», «η γέφυρα που κατασκευάσθηκε και συνδέει τον κόσμο των αστρονόμων με τον κόσμο των μουσικών διασφαλίζει την αιωνιότητα μιας συμπαντικής αρμονίας σε πλήρη εξέλιξη, η οποία θα προσδιορίσει το χωροχρόνο μέσω των γνώσεων της Αστρονομίας και της Μουσικής στην εκάστοτε εποχή».
[Πηγή: Γιούλη Μανώλη από Ελεύθερο Τύπο]

Advertisement
 1. 11/04/2014 στο 08:28

  Reblogged this on tolmima.

 2. Ανώνυμος
  25/09/2020 στο 12:27

  ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Η ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ AISTAIN ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΡΦΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
  Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΗΣ
  ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΩΣ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΗ
  ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ
  ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΟΡΦΕΥΣ ΣΤΟΝ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟ 64 ΥΜΝΟ ΤΟΥ.

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
  Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΑΙΘΕΡΩΡΟΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (ΖΩΗ) ΚΑΙ Η
  ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ.

  Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ Ι/Φ5ν ΟΠΟΥ
  Φ=Ο ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΣ.

  ΕΔΩ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΣΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΟΤΙ ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΚΡΗ
  ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ 14.5 Σ ΔΙΣ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΝΘΡΟΠΟΣ ΕΞΕΛΥΣΕΤΑΙ.
  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΔΑΚΟΓΛΟΥ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ ΔΙΑΣΤΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Ο + 00 = 1 ΘΕΟΣ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Κ=2Φ²
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

  Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΗ
  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: