Αρχική > Πολιτική, Φιλελληνισμός > ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ: «ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ»

ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ: «ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ»

«Δεν μπορείς να σβήνεις το φως»

Η κοινωνία έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν. Για χρόνια ολόκληρα η Ελλάδα ψήφιζε αυτούς τους πολιτικούς. Είναι πολύ εύκολο να δείχνεις με το δάχτυλο τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί αυτοί όμως είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα ισχύει το πελατειακό καθεστώς και η κοινωνία είναι συνηθισμένη σε αυτού του είδους την πολιτική

Συνέντευξη στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

«Είμαι Ελληνας και Ευρωπαίος», βροντοφώναξε χθες, μέσα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Στο τρίτο ταξίδι του στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα «κάλεσμα», όπως ονομάζει τη διακήρυξή του: «Οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού έχουν γονατίσει την Ευρώπη και τροφοδοτούν τη νοσηρή έξαψη των λαϊκισμών. Καλώ όλους τους Ελληνες και πέρα από αυτή τη χώρα, την τραυματισμένη από την κρίση, καλώ όλους τους Ευρωπαίους να έρθουν μαζί μας σε μιαν ορμητική πορεία, ριζοσπαστική και υπεύθυνη, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την Ευρώπη και την πολιτική». Ηγετική φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ο «κόκκινος Ντάνι» επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την ΕΡΤ, ενώ νωρίτερα περπάτησε μαζί με την «Ε» στο κέντρο της Αθήνας, σχολίασε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αναφέρθηκε στα λάθη του Αντώνη Σαμαρά, με αφετηρία την επικαιρότητα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ χθες στη Μεσογείων

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ χθες στη Μεσογείων– Πώς σχολιάζετε το τέλμα στο οποίο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η δημόσια ραδιοτηλεόραση;

«Η απόφαση του Σαμαρά είναι λάθος. Είναι απαράδεκτη και δημοκρατικά αμφιλεγόμενη. Ακόμη κι αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν μπορείς να σβήνεις το φως. Εντάξει, απαιτείται μεταρρύθμιση. Αλλά η μεταρρύθμιση είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση. Η ΕΡΤ έχει λιγότερους υπαλλήλους απ’ όσους έχει ένα περιφερειακό κανάλι στη Γερμανία. Δεν ξέρω αν είναι καλοί στη δουλειά τους, δεν μπορώ να κρίνω, ούτε ο Σαμαράς μπορεί να κρίνει όμως. Πρέπει να προτείνει μια μεταρρύθμιση και έπειτα να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Φυσικά υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην ΕΡΤ λόγω των πολιτικών διασυνδέσεων που είχαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αυτό είναι πρόβλημα, ωστόσο η λύση δεν είναι να τους απορρίψεις όλους».

– Ισχύει ότι η Μέρκελ δεν έχει το δικαίωμα εμπλοκής στη δημόσια γερμανική τηλεόραση;

«Και βέβαια ισχύει. Αυτή είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει. Θα πρέπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση να είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε κρατική ραδιοτηλεόραση, θέλουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και αυτή δεν είναι στο χέρι αυτής ή κάποιας άλλης κυβέρνησης».

– Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές. Πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο;

«Θα ήταν χαζό να γίνουν εκλογές. Γιατί ο πειρασμός του Σαμαρά στις εκλογές θα ήταν -και αυτό είναι τρομερό- να συγκυβερνήσει με τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα ήταν αδύνατο. Νομίζω ότι τα ηνία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή πρέπει να τα έχουν τα κεντροαριστερά κόμματα. Στη Βουλή υπάρχουν αυτές οι φωνές και οφείλουν να υπηρετήσουν το έργο τους, να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό, μέχρι το τέλος της θητείας τους. Γίνεται συνεχώς λόγος για εκλογές και όχι για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί ενδιάμεσα. Δεν κάνεις όμως πολιτική με δημοσκοπήσεις. Και δεν μπορείς να κάνεις εκλογές κάθε χρόνο· έτσι η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι ο Σαμαράς πρέπει να συμπλεύσει με τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης».

– Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία;

«Εκανε πολλά λάθη. Πιστεύω ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν γίνει βήματα μπροστά. Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόταση από την Κομισιόν ή την τρόικα, αλλά αυτό που δεν βλέπει κανείς είναι η εναλλακτική πρόταση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο Σαμαράς περιορίζεται στο να εκτελεί και όχι στο να προτείνει εναλλακτικές ή να διαπραγματεύεται».

– Οι διαδηλωτές στην ΕΡΤ λένε ότι είμαστε η χώρα των πολιτικών-καρτούν…

«Τότε είστε η χώρα μιας κοινωνίας-καρτούν. Η κοινωνία έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν. Για χρόνια ολόκληρα η Ελλάδα ψήφιζε αυτούς τους πολιτικούς. Είναι πολύ εύκολο να δείχνεις με το δάχτυλο τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί αυτοί όμως είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα ισχύει το πελατειακό καθεστώς και η κοινωνία είναι συνηθισμένη σε αυτού του είδους την πολιτική. Είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστούν καινούργια πρόσωπα. Αν κάποιος κάνει μια πρόταση εμφανίζονται τρεις και του πετάνε πέτρες».

– Ποιους κινδύνους και ποιες δυσκολίες κρύβουν οι επερχόμενες ευρωεκλογές για την Ελλάδα;

«Οι ευρωεκλογές θα είναι δύσκολες παντού, και στην Ελλάδα. Γιατί πολλοί άνθρωποι συνδέουν τις δύσκολες επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες με την ευρωπαϊκή πολιτική. Από τη μία πλευρά, η κριτική είναι δικαιολογημένη, το πρόβλημα όμως είναι πως -ό,τι κι αν συμβαίνει- η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε επίπεδο εθνικού κράτους. Με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, όλα τα έθνη είναι πια αδύναμα. Ακόμη και το γερμανικό. Αυτό θα είναι το debate λοιπόν: ότι σε 30 χρόνια κανένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα είναι μέλος του G8. Αν πραγματικά θέλουμε να αναπτύξουμε μια ιδέα για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα».

– Οσον αφορά τις γερμανικές εκλογές, ποιος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα;

«Περιμένετε τον νέο Μεσσία. Ο νέος Μεσσίας δεν θα ξεπροβάλει μέσα από τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν μετά τις εκλογές. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης στην οικονομία, αλλά χρειάζεται καιρός. Ναι, μετά τις εκλογές έχετε περισσότερες πιθανότητες να γίνει αυτό, αν όμως πάρετε περισσότερες πρωτοβουλίες. Εχετε διαρθρωτικά ταμεία, αν όμως δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε, αν δεν κάνετε τη δουλειά μόνοι σας, ώστε να πετύχετε μια νέα δομή διοίκησης, δεν υπάρχει νόημα. Ναι, μπορούμε επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασίσουμε για πολλά με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτό θα έχει συνέπεια μόνο όταν η διοικητική και πολιτική δομή της Ελλάδας αλλάξει».

πηγή

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: