Αρχική > Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Πολιτισμός, Διεθνή - Γεοπολιτικά > Μεταξύ φιλίας και εχθρότητας: Έλληνες και Κέλτες στην Αρχαιότητα

Μεταξύ φιλίας και εχθρότητας: Έλληνες και Κέλτες στην Αρχαιότητα

”Αν διαβάσετε σε βάθος τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζεται κάποιος δρυΐδης, δηλαδή κάποιος κέλτης σοφός σε σημαντικές στιγμές. Εμφανίζεται και τη στιγμή του θανάτου του. Γι’ αυτό, νομίζω, μας είναι άγνωστος ο τόπος ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Τα λόγια του σέρβου συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Βλάντισλαβ Μπάγιατς, νικητή του βραβείου Balkanika 2008, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του “Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών” στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι το έναυσμα για να ανακαλύψει κανείς τα ίχνη των Κελτών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία. Σύμφωνα με την έρευνα του συγγραφέα, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν κινήθηκε προς Βορρά, διότι “ενώ ήταν λαμπρός ηγέτης, φοβόταν τους Κέλτες που είχαν ίδια σχέδια με αυτόν: να κινηθούν προς την Περσία. Ως σώφρων πολιτικός, πήγε στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Βελιγράδι και συμμάχησε με τους Κέλτες, προτείνοντάς τους να πάψουν να είναι νομάδες και να εγκατασταθούν εκεί νόμιμα”.
Φαίνεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος σεβόταν τους Κέλτες. Γιατί ο Αρριανός αλλά και ο Στράβωνας περιγράφουν αναλυτικά τη σκηνή με τον Μέγα Αλέξανδρο να δέχεται κέλτικη πρεσβεία στις όχθες του Δούναβη. Στην ερώτησή του τι φοβούνται περισσότερο οι Κέλτες, ακούει την απάντηση: “Μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι”. Και όπως σημειώνει στο βιβλίο του “Το τελευταίο Θαύμα” ο συγγραφέας Θεόφιλος Ελευθεριάδης, “εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι τα παραπάνω λόγια ήταν μέρος ενός όρκου των Κελτών: ‘Θα μείνουμε πιστοί, εκτός εάν ο ουρανός πέσει και μας πλακώσει ή η Γη ανοίξει και μας καταπιεί ή η θάλασσα σηκωθεί και μας σκεπάσει’”.
Ιστορικοί κάνουν την υπόθεση ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έρθει σε συμφωνία με την κελτική πρεσβεία, ώστε οι Κέλτες να χτυπάνε τους επικίνδυνους για τη Μακεδονία Ιλλυριούς όσο αυτός θα ήταν απασχολημένος στην Ανατολή και ότι οι αρχαίοι συγγραφείς παρερμήνευσαν το νόημα των παραπάνω λόγων, μιας και δεν γνώριζαν τον γαλατικό τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Κέλτες και Πυθέας
Την πρώτη φορά που αρχαίοι Έλληνες μίλησαν για τους “Κελτούς” ήταν τον 6ο αι.π.Χ. Από αυτή τη συνάντηση αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Πυθέα, του πρώτου θαλασσοπόρου της ιστορίας, όπως αναφέρει στο βιβλίο του “Το συναρπαστικό ταξίδι του Πυθέα του Έλληνα”, με υπότιτλο “Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη Βρετανία”, ο άγγλος ιστορικός Μπάρι Κάνλιφ.
Ο συγγραφέας χαρτογραφεί το μυθικό ταξίδι του Πυθέα. Ξεκίνησε τον 4ο αιώνα από τη Μασσαλία για τον ευρωπαϊκό Βορρά. Τράβηξε προς τον Βορρά, για να βρει τόπους βαρβαρικούς, όπου οι άνθρωποι “δεν μιλούσαν ελληνικά αλλά συνεννοούνταν με θορύβους που έμοιαζαν με κραυγές ζώων”. Όπως αποδεικνύει η πιο πρόσφατη μελέτη ιστορικών και γεωγράφων, όπως ο Στράβωνας και ο Πολύβιος, υπήρξε πραγματικά ο πρώτος άνθρωπος τουτότε γνωστού κόσμου που έφθασε στη Βρετανία, στις χώρες των Κελτών και των Γαλατών, τρεις αιώνες πριν από τις λεγεώνες του ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα. Τη σχέση πιστοποιεί μια χάλκινη πλάκα στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, η οποία έχει χαραγμένες τις λέξεις: “Εδώ γύρω στο 600 π.Χ. έλληνες ναυτικοί αποβιβάστηκαν προερχόμενοι από τη Φώκαια, ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν τη Μασσαλία από την οποία μεταλαμπαδεύτηκε στη Δύση ο πολιτισμός”.

Η εισβολή των Γαλατών
Με τον Πύρρο στην Ιταλία και τον Πτολεμαίο Κεραυνό στον μακεδονικό θρόνο, η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο των Κελτών, οι οποίοι ήταν στη βόρεια βαλκανική, στα εδάφη της σημερινής Κροατίας. Οι Γαλάτες (οι Κέλτες της Γαλατίας) χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και βάδιζαν εναντίον του ελληνικού χώρου. Ο Κερέθριος είχε αναλάβει την επίθεση εναντίον των Θρακών, ο Βρέννιος και ο Ακκινοχώριος εναντίον της Παιονίας και ο Βέλγιος επιτέθηκε στους Μακεδόνες και τους Ιλλυριούς για να αντιμετωπίσει τον Πτολεμαίο Κεραυνό. Ο Κεραυνός λέγεται ότι αρνήθηκε τη συνθηκολόγηση που του πρόσφεραν οι Κέλτες του Βελγίου λέγοντάς: “Η Μακεδονία θα ήταν χαμένη αν ο λαός που υπέταξε ολόκληρη την Ανατολή χρειαζόταν υποστήριξη από τους Δαρδάνους για να προστατεύσει τον τόπο του”. Απαιτούσαν ιδιαίτερη βαριά φορολογία στους Μακεδόνες, για να αφήσουν τον Πτολεμαίο να κυβερνά. Ο Πτολεμαίος απάντησε: “Η πρόταση αυτή δείχνει απλώς τον φόβο που έχουν για τα μακεδονικά όπλα. Ειρήνη θα κάνουμε μόνο εάν πετάξετε στη γη τα όπλα σας και μου παραδώσετε τους αρχηγούς σας ως ομήρους”.
Ο Κεραυνός έκανε το λάθος να μη βοηθήσει τις θρακικές φυλές, ελπίζοντας πως οι βάρβαροι εισβολείς θα τις αποδυνάμωναν, προς δικό του όφελος. Τελικά, οι Θρακιώτες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις μάχες στο πλευρό των Γαλατών. Την άνοιξη του 279 π.Χ. ο αρχηγός τους Βέλγιος εισέβαλε στη Μακεδονία.
Ο Κεραυνός συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και προέλασε βόρεια όπου έγινε μία από τις σφοδρότερες μάχες. Κάποια στιγμή τραυματίστηκε, ο ελέφαντάς του αφήνιασε και τον πέταξε κάτω. Οι Γαλάτες τον συνέλαβαν, τον αποκεφάλισαν και κάρφωσαν το κεφάλι του σε ένα παλούκι περιφέροντάς το στο πεδίο της μάχης. Ήταν η χαριστική βολή για τους Μακεδόνες, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι γραμμές τους και οι στρατιώτες να υποχωρήσουν άτακτα.

Τα χειρότερα εγκλήματα
Το πέρασμα των Γαλατών από την Ελλάδα καταγράφηκε ως ένα από τα αιματηρότερα γεγονότα της αρχαιότητας. Η πολυάριθμη στρατιά μετά την εισβολή στη Μακεδονία προχώρησε στη Θεσσαλία λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία του ορμητικού αυτού ανθρώπινου χειμάρρου, οι ελεύθερες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλία, Βοιωτία, Λοκρίδα, Φωκίδα, Μέγαρα και Αθήνα) αναθέτουν την αρχηγία του ελληνικού στρατού στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιπο τον Μοιροκλέους. Οι Γαλάτες, έχοντας στόχο το Μαντείο των Δελφών και τους θησαυρούς του, επιτέθηκαν στους 30.000 Έλληνες που πήραν θέση στις Θερμοπύλες. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο αρχηγός τους όμως διέταξε την εισβολή 40.000 στρατιωτών στην αφύλακτη Αιτωλία, με αποτέλεσμα να γίνουν τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στην αρχαιότητα. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, “έσφαξαν γέροντες και νήπια από τα οποία έπιναν το αίμα τους και έτρωγαν τις σάρκες τους. Ξευτέλισαν γυναίκες βιάζοντάς τες μέχρι θανάτου. Επιστρέφοντας και πάλι στις Θερμοπύλες, έφτασαν στα Κοκκάλια και βρέθηκαν αντιμέτωποι με 8.000 εξαγριωμένους Αιτωλείς που ζητούσαν εκδίκηση για όσα έγιναν. Λέγεται μάλιστα ότι ανάμεσα στους πολεμιστές ήταν και γυναίκες. Η μάχη συνεχίστηκε για τρεις μέρες. Και ο τόπος γέμισε σύμφωνα κόκαλα. Από τότε ονομάστηκε Κοκκάλια”. Οι Αιτωλοί, για να θυμούνται το σθένος με το οποίο πολέμησαν οι γυναίκες, ανήγειραν μνημείο γυναικείας μορφής, η οποία κάθεται πάνω σε γαλατικές ασπίδες

Advertisement
  1. 12/11/2012 στο 01:41

    Και κάτι ακόμα. Ως γνωστόν ο Μέγας Αλέξανδρος ταριχεύθηκε και το μνημείο όπου υπήρχε η σαρκοφάγος του ήταν τόπο προσκυνήσεως για αρκετά χρόνια, μέχρι που ο καταστρεπτικός σεισμός βύθισε τη μισή σχεδόν Αλεξάνδρεια. Εκεί, μέσα στη θάλασσα είναι τώρα το μνήμα του, από όσο γνωρίζω. Αν ψ’αχνουν λοιπόν κάποιοι ακόμα και για Κελτικές εξηγήσεις. Περι της κτηνωδους δράσεως των Κελτών εντός Ελλαδικού χώρου δεν γνώριζα. Ενδιαφέρον.

  2. 12/11/2012 στο 02:37

    Γιώργο αυτο που θα σοτ πώ ακούγεται ως ανέκδοτο αλλα ΔΕΝ είναι.Ένας απλός τρόπος για να ξεκωρίσεις ποιός έχει διαβάσει Κέλτικη Ιστοριά/συμπαθεί τους Κέλτες και ποιός έχει ασχοληθεί με Αρχαία Ελληνική Ιστορία/Κλασσικές Σπουδές είναι να τους ρωτήσεις τι συνέβη στους Δέλφους το 279 π.Χ. Ο πρώτος θα σου απαντήσει ότι οι Κέλτες λεηλάτησαν το Μαντείο ενω ο δεύτερος θα το αρνηθει΄.Προσωπικα΄κλίνω προς το δεύτερο στρατόπεδο αν και οι σπουδές μοτυ ειναι στην Νεώτερη Ιστορία και στο Βυζάντιο

  3. 12/11/2012 στο 02:42

    ΥΓΕπίσης οφείλω να πώ ότι άλλαξα και τον τίτλο καθώς ο τίτλος του Ολυμπία ηταν «οταν οιι Κέλτες συνάντησαν τον Μέγα Αλέξανδρο» και έκρινα οτι δεν κάλυπτε όλο τοι θέμα…

  4. 12/11/2012 στο 02:45

    Μάλιστα. Την ανθρωποφαγία μήπως έχεις υπόψη σου πότε την σταμάτησαν οι Κέλτες και οι Γερμανοί; Αν θυμάμαι καλά, αρχαιολόγοι βρήκαν ότι υπήρχαν κοινότητες ανθρωποφάγων και στην Μεγ. βρετανία μέχρι πριν από δέκα αιώνες; Σωστά θυμάμαι; Επίσης θυμάμαι ότι οι ανθρωποθυσίες που έκαναν Κέλτες και κάποιοι λαοί της Μεσογείου (ας μην πω ονόματα), σταμάτησαν για ένα διάστημα δια Ρωμαϊκού νόμου τον πρώτο πκε αιώνα.

  5. Βούλγαρης Χρήστος
    12/11/2012 στο 03:33

    Γιώργο χρονολογία δεν ξέρω αλλά ο Καίσαρας δεν μιλά για κανίβαλους ανάμεσα στους Κέλτες και Γερμανούς. Στην Βρετανία οι ανθρωποθυσίες συνεχίζονταν μέχρι και την άφιξη των Ρωμαίων.Η ειρωνία είναι ότι οι Ρωμαίοι έκαναν ανθρωποθύσια μετά τις Κάννες το 216 π.Χ. (βλέπε Will Durrant τόμος Γ!) .Ανθυμάμαι καλά το άρθρο στο onalert μιλούσε για εποχή του Χαλκού αν και πιθανό οι Ατρεκοτοί απο την Σκανδιναυία να ήταν ακόμα κανιβάλοι τον 5ο μ..Χ. αιώνα.

  6. 12/11/2012 στο 13:41

    πράγματι, οι Ρωμαίοι είχαν θυσιάσει και Κέλτες και Έλληνες κάποτε. έχω βρει στοιχεία ότι κάποιες στιγμές στην αρχαιότητα και Έλληνες και Εβραίοι και Φοίνικες και άλλοι έκαναν ανθρωπουθυσίες. Το παρελθόν μας και το παρόν μας πολλές φορές είναι ανατριχιαστικό. Τους απάνθρωπους βασανισμούς μέχρι θανάτου επι Μεταξά και άλλων φασιστικών κυβερνήσεων που είχαμε πως να τους πει κανείς, αν όχι ανθρωποθυσίες; Επίσης, τις σφαγές που κάνουν σήμερα ορισμένοι στο όνομα της θηρσκείας, για΄τι να μην τις πούμε ανθρωποθυσίες και αυτές, και μάλιστα του απανθρωπότερου βαθμού;

  7. 13/11/2012 στο 21:52

    Aγαπητέ Γιώργο ανθρωποθυσιές έκαναν λιγο πολύ όλοι οι πολιτισμοί αν και στην Αρχαιά Ελλάδα δεν ειχαμε ανθρωποθύσις παρα μονο σε πολύ πρώικμες περιόδους και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις καιοι οχι συστηματικά όπως π.χ. οι Κέλτες (θυσιές καταδίκων και αιχμαλώτων) οι Φοίνικες -Καρχηδόνιοι (θυσιές παιδιών και οχι μόνο) οι Ατζέκοι (3 ανθρωποθυσίες επι καθημερινής βάσεως χώρια οι 25.000 θυσιες για τα εγκαίνια του μεγάλου ναου της Τενοχιτλάν- σημερινή Πόλη του Μεξικού) κτλ.Σιγουρα τα παραδειγμάτα που παραθέτεις μπορούν να θεωρηθούν ως αναθωποθυσίες αλλα επίσης θα έπρεπε να θεωρηθούν ανθρωποθυσιές και τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατοπέδων οπως και τα αντίστοιχα των γκούλαγκ του Στάλιν και του Πολ-Πότ…

  8. 13/11/2012 στο 22:32

    πράγματι, σε πολύ παλιές εποχές είχαμε και στο δικό μας χώρο, όπως πχ, οι θυσίες των αιχμαλώτων που έκανε ο Αχιλλέας, τους έκαψε στη φωτιά. το κτήνος μέσα στον άνθρωπο, ακόμα και στις σημερινές εποχές δεν έχει όρια. ο άνθρωπος είναι και το καλύτερο και το χειρότερο πλάσμα του πλανήτη. εμείς ως Έλληνες πιστεύουμε ότι είμασταν από τους πρώτους που σταματήσαμε κτηνώδη έθιμα, και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. βέβαια, και η Μακρόνησος και άλλα μέρη ανατριχιστικά, είναι πάλι έργα δικά μας, και μάλιστα του 20ου αιώνα παρακαλώ. όταν άκουσα την ομολογία μιας κυρίας που ήταν παιδάκι όταν οι ταγτασφαλήτες ξεκοίλιασαν τη μάνα της, έχασα πάσα ιδέα. Και όταν βρήκα στοιχεία για το πως τηγάνιζαν ζωντανούς κάποιους αιρετικούς στο Βυζάντιο, εκεί να δεις τι έπαθα που τους είχα για αγίους κάποτε όλους τους Βυζαντινούς.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: