Αρχική > Διεθνή - Γεοπολιτικά, Οργανωμένη Διαφθορά, Οικονομία - Κρίση > Bild: Πιθανή μετατροπή των ελληνικών ευρώ σε δραχμές

Bild: Πιθανή μετατροπή των ελληνικών ευρώ σε δραχμές

Τα ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, έχουν δηλαδή τυπωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αυτομάτως τα ευρώ με πολύ μικρότερη αξία, όπως προτείνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών Τσαρλς Μπλανκάρτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής λαϊκιστικής εφημερίδας Bild.

Κάτι τέτοιο, όμως, επισημαίνεται, θα αποτελούσε «δηλητήριο για την ελληνική οικονομία», καθώς «ήδη οι Έλληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά».

Η εφημερίδα τονίζει, πάντως, ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα ευρω-χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν το σειριακό αριθμό Υ».

Credit Suisse: Πιθανότητα 20% για Grexit 

Στο μεταξύ, πιθανότητα 20% δίνει η Credit Suisse στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2012, ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες διάσπασης ολόκληρης της Ευρωζώνης για εφέτος διαμορφώνονται στο 10%.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Eυρωζώνη θα είναι πολύ επιζήμια για την Ελλάδα, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 10%, τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται υψηλότερα του 30% και την υπόλοιπη Ευρώπη να πρέπει να αντιμετωπίσει τα ρίσκα από τη μετάδοση της κρίσης.

Η Credit Suisse θεωρεί ότι το άμεσο κόστος από τη διάσπαση του ευρώ θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 τρισ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερο από το κόστος των προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ το έμμεσο κόστος είναι πολλές φορές υψηλότερο, συμπεριλαμβανομένου και ενός ποσοστού συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 5% έως 10%.

πηγή

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s