Αρχική > Βούλγαρης Χρήστος, ιστορικός, συνεργάτης ιστολογίου, Νέα Ελληνική Ιστορία, Uncategorized > ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΗΣΗΣ ΣΤΟ 1821 ΤΟΥ Κ. ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΗΣΗΣ ΣΤΟ 1821 ΤΟΥ Κ. ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ

Ομολογώ οτι δεν έχω  διαβάσει ολόκληρο το πόνημα του κ. Βερέμη άρα δεν είμαι σε θέση να κανώ μια ολοκλήρωμενη ίεπιστημονική κριτική πανω σε αυτό.Ωστόσο βάσει του τίτλου και των όσων έχω δεί/διαβάσει ας μου επιτραπεί μια μεθοδολογική παρατήρηση:

   Ο κ. Βερέμης μοιάζει να έχει κάνει σύγχυση ανάμεσα στην έννοια του Έθνους  (έννοια πολιτισμική κατά κύριο λόγο) και στην έννοια του ‘Εθνους-Κράτους (έννοια νομικού-θεσμικού χαρακτήρα).Πιθανόν η αιτία του λάθους του να ειναι η υιοθέτηση εκ μέρους του του ‘Αγγλο-σαξωνικού ερμηνευτικού σχήματος για την εθνογέννεση (το οποίο σκιαγραφήται σον 3ο τόμο του έργου του Εric Hobsbawn για τον 19ο αιώνα «Η εποχή των Αυτοκρατοριών 1875-1914″). Αύτο το ερμηνευτικό σχήμα ,το οποίο ορίζει το έθνος ως μια νομική έννοια (δηλάδη σε απλά ελληνικά ενα έθνος «γεννιέται» όταν ορισμένοι αρχίζουν να κυκλοφόρουν  κρατώντας ενά διαβατήριο το οποίο έχει διαφορετική σφραγίδα απο αυτή που έχουν τα διαβατήρια των γειτόνων τους, άραγε μας θυμίζει αυτό ορισμένα κρατίδια στην περιοχή μας;) είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσημο ακόμα και στην  περίπτωση των Αγγλο-σαξωνκών κρατών και είναι τουλάχιστον ατυχές σε ότι αφορά την ‘Ελλάδα.Εξάλλου η πολιτισμική (αρα και εθνική καθώς αυτά τα δύο συμπιπτούν συμφώνα με την ταπεινή μου γνώμη) ιστόρια δεν ξεκιινά από το το 1821 αλλά σύμφωνα με την λατινική εκφραση «Ante Agamemnon»(πριν τον Αγαμέμνονα) δηλαδή τουλάχιστον με τους Μηκηναίους…

   Απο την άλλη δεν είναι η πρώτη φορα που ο κ. Βερέμης μοιάζει να αναμασά τα  ‘Αγγλο-σαξωνικά ερμηνευτικά σχημάτα.Πρόπερσι τον Αύγουστο σε μία τραγελαφίκη «ιστορική εκπομπή» της΄ΕΤ1 είχε πει οτι η Ρωσσία είναι…ασιατική χώρα (η θεωρία του Ηuntighton δήλαδη).Κρίμα γιατί ένα απο τα βιβλία του ανήκει στην προτείνομενη ύλη για τημ περίοδο που μέλετώ  τόσο στο Ιστορικό-Αρχαιολογίκο τοσο και στο Ηνώμενο Βάσιλειο…

Advertisement
  1. 26/03/2012 στο 09:19

    Σε γενικές γραμμές, στο σύνολο, πως βρίσκεις το έργο του κ. Βερέμη;

  2. Χρήστος Βούλγαρης
    26/03/2012 στο 14:12

    Σε θα αονιόμουν ποτέ οτι ο Κ. Βερέμης έχει «τάλαντο» (με την ΄έννοια που έχει ο όρος στην Καινή Διαθήκη) άλλα απο την άλλη το χρήσιμοποίεί΄για λάθος σκοπούς….

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: