Αρχική > Οργανωμένη Διαφθορά, Οικονομία - Κρίση > Βουλή: 6.450 offshore ιδιοκτησίας ακινήτου

Βουλή: 6.450 offshore ιδιοκτησίας ακινήτου

Σε 6.450 ανέρχονται οι υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτου στην Ελλάδα, με βάση τα μηχανογραφικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τις 6.450 υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτου, οι 3.650 είναι ενεργές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2010 υποβλήθηκαν 3.681 δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων με βεβαίωση φόρου 6.336.968 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται για το 2011 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία δεδομένου ότι δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τον εντοπισμό των ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιρειών. 
Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι μέσω των offshore, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφεύγουν μια σειρά από φόρους, καλύπτονται πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας και γλιτώνουν το πόθεν έσχες κατά την αγορά ακινήτων καθώς και τους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών κατά τη μεταβίβασή τους.
Στην απάντηση του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει τη θέσπιση της καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων για τις υπεράκτιες εταιρείες και υπογραμμίζει ότι «οι νέες διατάξεις αποτελούν εργαλείο για το φορολογικό έλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να αποκαλυφθούν αλλά και να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων με σκοπό την αποφυγή φορολογίας, καθώς μέχρι την ψήφιση του ν.3842/2010 δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου να δύνανται οι ασκούντες το φορολογικό έλεγχο να εξετάσουν σε βάθος τέτοιες περιπτώσεις και να εισηγηθούν για την υποβολή των σχετικών κυρώσεων».

πηγή

Advertisements
  1. lakis velotris
    14/02/2012 στο 22:21

    Τώρα να δείτε πως τα ακίνητα Ελλάδος θα πέσουν αφού Ομβάμα ζήτα φόρμα 8938 να δηλώσουν οσα έχουν στην ελλάδα και θα το πωλήσουν να μη πληρώσουν φόρο Ακούτε ελληνάκια ομβαμάκι τώρα θα σας χώσουμε τα μαρμαράκια στα εντεράκια. Που είναι ο Δουκάκης και ο καρλούτσος να σας σώσουν. Οτι κάνατε τον Ιάκωβο στο Λιγονέρι θα το ακριβα πληρώσατε!!!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s