Αρχική > Δημαράς Γιάννης, αρχηγός Άρματος Πολιτών > Συνέντευξη – Γιάννης Δημαράς

Συνέντευξη – Γιάννης Δημαράς

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Δημαράς: Η πολιτική θέλει ένα καλό «ξύρισμα» Ο Γιάννης Δημαράς μιλά και φωτογραφίζεται για το “Prince Oliver News” και δηλώνει ότι δεν είναι «κωλοτούμπας» της πολιτικής.
Με το… ξυράφι στο χέρι ο Γιάννης Δημαράς φιλοδοξεί να φέρει κάτι καινούργιο στην ελληνική πολιτική και απαντά με δυναμισμό στα προβοκατόρικα ερωτήματά μας πως μπορεί ένας άνθρωπος των 67 ετών να φέρει τους νέους στην πολιτική. Ο βουλευτής που ξεκίνησε τον ανταρτοπόλεμο στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλά στο “Prince Oliver News» για την πολιτική, την κοινωνία, την τηλεόραση και τον αθλητισμό, ενώ κάνει και μία φωτογράφηση που θα συζητηθεί.

Ένα σχόλιο για την σημερινή πολιτική κατάσταση για να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας;
Είναι από τις κρισιμότερες της ως τώρα ελληνικής πολιτικής ιστορίας, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται και απαξιώνεται, σε τέτοιο βαθμό, το πολικό σύστημα εν γένει. Η ελληνική κοινωνία έμαθε τα τελευταία χρόνια να ζει σε μία «εικονική πραγματικότητα». Είναι σαφές ότι υπάρχουν κυρίως πολιτικές ευθύνες. Αναπτύχθηκε η πελατειακή λογική, η διαφθορά και η διαπλοκή και, δυστυχώς, έγιναν μεγάλες εκπτώσεις σε αξίες και ήθος.

Προχωρήσατε στην ίδρυση ενός νέου φορέα, ενός νέου κινήματος. Ποιες είναι οι αρχές του, οι άξονες που θα κινηθεί, έτσι ως πρώτη ενημέρωση;
Οι αρχές της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολιτών, είναι : Ηθική, Αξιοπρέπεια, Εντιμότητα, Διαφάνεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Πολιτικός Πολιτισμός . Οι άξονες που θα κινηθεί θα συνθέτουν ένα πολιτικό ανεξάρτητο κίνημα δημοκρατικό, λαϊκό, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του , με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, με κοινωνική αλληλεγγύη, με στόχο την πρόοδο , την ανάπτυξη της χώρας μας, την υγιή παιδεία και ένα σύστημα υγείας για όλους και φυσικά με προτεραιότητες στη Νεολαία. Είναι ένα κίνημα που θα μάχεται ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών από το ντόπιο και ξένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα υπερασπίζεται με σθένος την πατρίδα μας. Ένα κίνημα που πιστεύει ότι η πατρίδα μας χρειάζεται να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που τις δίνει η γεωγραφική της θέση, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, το επίπεδο του λαού της. Είναι αυτονόητη η αντίσταση στο Μνημόνιο και στον … «Τροϊκό» πόλεμο κατά της χώρας μας που την απαξιώνει, την αλλοτριώνει, καταργεί κεκτημένα εργατικά δικαιώματα, βάζει σε κίνδυνο εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και καλεί την κοινωνία να πληρώσει το λογαριασμό εκείνων που με περισσή αλαζονεία και απληστία καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.

Πριν αρχίσουμε, ξυριστήκατε για την φωτογράφηση. Η πολιτική χρειάζεται ένα ξύρισμα;

Η αλήθεια είναι πως η πολιτική χρειάζεται ένα καλό «ξύρισμα» για να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου, για να υπηρετήσει σωστά τη Δημοκρατία και να προχωρήσει με σταθερά βήματα προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών της.

 

Αυτό το σημερινό πολιτικό σύστημα, που βασίζεται στηνn πελατειακή σχέση το έχουν φτιάξει οι γενιές από 40 ετών και πάνω. Ο καθένας έχει την ευθύνη του άλλος πολύ, άλλος λιγότερο. Πως μπορεί να αλλάξει;
Όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να το θέλουμε . Αρκεί να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας και να τους σηκώσουμε από τον όποιο καναπέ βολέματος, αμηχανίας, απάθειας αδιαφορίας ή φόβου. Ο στόχος είναι πάντα το μεγαλύτερο κίνητρο και εδώ ο στόχος είναι να σώσουμε τη χώρα μας, την αξιοπρέπειά μας , την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Μέσω αυτής της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης , έχουμε τη δυνατότητα να δούμε καθαρά, πολιτικοί και πολίτες, τα αποτελέσματα των λαθών του παρελθόντος και να τα διορθώσουμε . Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να θεραπεύσουμε «χρόνια νοσήματα», να βγούμε από ατέρμονες αγκυλώσεις , να αλλάξουμε την παρούσα κατάσταση για να δημιουργήσουμε νέες βάσεις για το μέλλον μας , για το μέλλον των παιδιών μας.

Μπορεί να αλλάξει με την συμμετοχή των νέων, του 30άρη άνεργου, του 20άρη που έχει τα δικά του προβλήματα, του έφηβου 15άρη που τώρα αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Άλλοι όλοι αυτοί είτε από αντίδραση, είτε επειδή το δεν το γουστάρουν, είτε από μόδα, αδιαφορούν για την πολιτική. Πως θα τους φέρετε στην πολιτική;
Ο αγώνας με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, το ήθος , την εντιμότητα και τη δυναμικότητα θα είναι η αντίδραση που επικαλείστε και θα αφυπνίσει όλους όσοι έπεσαν σε αδράνεια. Η οργή και ο θυμός των πολιτών πρέπει να γίνει αντίδραση και όχι βία . Η αντίδραση πρέπει να γίνει ενεργοποίηση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων . «Μόδα» πρέπει να γίνει η ουσιαστική αντίσταση στην απάθεια που θέλουν να μας οδηγήσουν και όχι ο ωχαδελφισμός. Η ελπίδα για μια νέα πολιτική αντίληψη πρέπει να μας βγάλει όλους από την αδιαφορία , η οποία δεν οδηγεί παρά μόνο στην πλήρη παράδοση σε εκείνους που μας αδίκησαν και μας αδικούν. Αυτό απευχόμαστε και γι αυτό θα αγωνιστούμε . Αν ο 30ρης άνεργος δεν αντιδράσει για να αλλάξει τα πράγματα, αν ο 15ρης έφηβος δεν βάλει τα προβλήματά του μέσα στον αγώνα του για το αύριο, πώς θα βγει από το τέλμα ; Γυρίζοντας την πλάτη του σε όλα και απαξιώνοντας τον αγώνα για τα δικαιώματά του , δεν θα καταφέρει κάτι. Όλα αυτά , λοιπόν, συνθέτουν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολιτών.

Εσείς είστε 67 ετών. Μπορείτε να εμπνεύσετε αυτές τις γενιές;
Σημασία δεν έχει πόσων ετών είναι κανείς , αλλά πόση όρεξη έχει και πόσο πάθος για την αλλαγή μιας νοσηρής κατάστασης , πόση εμπειρία έχει για την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας. Υπάρχουν νέοι ηλικίας 30 ετών που νοιώθουν γερασμένοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν μεγαλώνουν ποτέ. Νοιώθουν πάντα νέοι. Έτσι ως παράδειγμα ανθρώπων που παρά τη μεγάλη τους ηλικία ενέπνευσαν τα νέα παιδιά, επιλεκτικά θα σας αναφέρω τον «αιώνιο έφηβο» , τον Αντώνη Σαμαράκη. Σας θυμίζω ότι προήδρευε στη Βουλή των Εφήβων και ήταν αντικείμενο λατρείας και αγάπης από τους νέους μαθητές που συμμετείχαν. Εξάλλου, σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι.

Αν δεν κάνω λάθος, είπατε όταν ήσασταν υποψήφιος περιφερειάρχης, ότι θα παραιτηθείτε;
Μετά από μία εβδομάδα απίστευτου πολέμου και λάσπης εναντίον μου και εναντίον του συνδυασμού μας «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», μετά από τον διακαναλικό εκβιασμό του πρωθυπουργού μας για άμεσες εθνικές εκλογές, ναι, τη βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων δήλωσα πως θα παραιτηθώ αγανακτισμένος και απογοητευμένος. Ακολούθησε ένα διάστημα πολύ δύσκολο για μένα, καθώς δέχθηκα απίστευτες πιέσεις και παρακλήσεις από πολίτες που μας στήριξαν, από υποψήφιους του συνδυασμού μας , αλλά και από συμπολίτες μου που με ψήφιζαν πάντα, να μην παραιτηθώ από το Κοινοβούλιο και να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ένοιωσα ότι δεν είχα το δικαίωμα να γυρίσω έτσι ανάλγητα την πλάτη στους 250.000 ψηφοφόρους που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Αν είχα παραιτηθεί , θα ισχυριζόντουσαν και δικαίως ότι αδιαφόρησα και δεν τους υπερασπίστηκα στο Κοινοβούλιο , όπου και δίνεται ουσιαστικά ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαίων αιτημάτων τους. Σεβάστηκα το αίτημά τους και, εν τέλει , έβλαψα μόνο τον εαυτό μου στην άρση της δήλωσης αυτής . Δεν υποσχέθηκα κάτι ως πολιτικός για το κοινό συμφέρον, το οποίο αθέτησα. Αυτό αναζητήστε το σε άλλους.

 

Και αν βγούμε στον δρόμο τώρα στο Σύνταγμα και σας πει κάποιος, τελικά και εσύ ρε Δημαρά είσαι κωλοτούμπας;
Εσείς πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν έχει κρίση ; Η αξιοπιστία μου κρίνεται σε μία τέτοια δύσκολη προσωπική απόφαση και όχι από την ως τώρα πορεία μου και τις ουσιαστικές αποφάσεις μου στη δημοσιογραφία και την πολιτική ; Και πάντως, έτσι ενημερωτικά , αυτό που άκουγα εγώ συνέχεια όλο αυτό το διάστημα στο δρόμο ήταν «Δημαρά θα είσαι προδότης αν παραιτηθείς τώρα». Προτίμησα λοιπόν να τιμήσω αυτούς που με τίμησαν , με τιμούν και με στηρίζουν και όχι κάποιον ή κάποιους που πιθανότατα θα με χλευάσουν . Πάντα θα υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν ή μόνιμα επικρίνουν. Τους σέβομαι και τους χαιρετώ.

Αναφέρεστε πολύ στο μνημόνιο. Μπορούμε να πούμε στην τρόικα ουστ, φύγετε θα τα κάνουμε μόνοι μας
Πιστεύω ότι, εξ αρχής η επιλογή της παρούσας κυβέρνησης για το μνημόνιο, ή μάλλον τα συνεχή μνημόνια που υπογράφτηκαν και τους νέους όρους που μας επιβάλλονται, ήταν μεγάλο λάθος. Έβαλαν βιαστικά και επιπόλαια την πατρίδα μας σε μεγάλη περιπέτεια και την υποθήκευσαν σε ξένα συμφέροντα . Γιατί δεν έκανε η κυβέρνηση ένα δημοψήφισμα ; Εξάλλου, όλο αυτό το «χαμένο» όπως χαρακτηρίζεται πρώτο εξάμηνο, ας έπαιρνε αυστηρότατα και ουσιαστικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή, για τα τεράστια χρέη επιχειρήσεων , ΔΕΚΟ, επιχειρηματιών και άλλων οργανισμών προς το Δημόσιο, ας έβλεπαν με προσοχή την ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και ας πλήρωναν πρώτα τον οβολό τους αυτοί που καταχράστηκαν το δημόσιο κορβανά και ύστερα οι Έλληνες πολίτες. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε αλλιώς αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι οποίοι , εκτιμώ , δεν εξαντλήθηκαν. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κάποια αναπτυξιακά μέτρα . Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο όταν συνεχίζονται τα λάθη και όταν συνεχώς στραγγίζουν την κοινωνία και τους πολίτες που δεν έχουν ευθύνες ; Τώρα ας βρουν, όσο είναι καιρός , τον τρόπο να αποτινάξουν αυτό τον επικίνδυνο ζυγό, αλλιώς ας πάνε σε εκλογές.

Γνωρίσατε και τους δύο Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργούς. Τι μπορείτε να μου πείτε για τον καθένα ξεχωριστά;
Δεν μου αρέσει να κρίνω έτσι απλά και βιαστικά έναν πρωθυπουργό εν ενεργεία. Θεωρώ ότι έχει κάνει λάθη, όση καλή προαίρεση κι αν είχε , όσο και αν γνώριζε ή δεν γνώριζε εκ των προτέρων την κατάσταση. Οφείλω να πω , ωστόσο, για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου ό,τι έχουν πει πολλοί Έλληνες και ξένοι πολιτικοί. Με τις σωστές ενέργειές του ή και τα λάθη του, ήταν ένας από τους μεγάλους ηγέτες της Ελλάδας.

Μπορούν να κυκλοφορήσουν οι πολιτικοί στον δρόμο; Αν πάμε μαζί στα Εξάρχεια, εμένα δεν με ξέρουν, εσείς μπορείτε να πιείτε έναν καφέ σε μία από τις καφετερίες;
Κάποιοι πολιτικοί μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο και κάποιοι όχι. Ο λαός γνωρίζει , μην τον υποτιμάτε. Είναι φυσικό, όμως, σε κάποιες εντάσεις και με την οργή που διακατέχει τον κόσμο, να την πληρώσουν και έντιμοι πολιτικοί.

Πολιτικός σημαίνει συσκέψεις, ραντεβού, βουλή, συνεντεύξεις. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Πως ζει ένας πολιτικός σαν και εσάς που έχει χαράξει μία αυτόνομη πορεία;
Υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος για να αφιερώσω σε μελέτη, ενημέρωση, ενασχόληση με τα παιδιά μου και τις δραστηριότητές τους, που και που για να μαζέψω χόρτα καθ’ οδόν και , αργά το βράδυ, για λίγη ξεκούραση.

Ως παλιός αστέρας της τηλεόρασης, πως την βλέπετε και την σχολιάζετε την σημερινή;
Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αστέρα της τηλεόρασης, έτσι όπως αναπτύσσονται οι αστέρες σήμερα. Ήταν άλλες εποχές και όλα τα πρόσωπα με ξεχωριστή δημοσιογραφική δουλειά διακρίνονταν. Σήμερα έχει χαραχτεί μία άλλη πραγματικότητα στα ΜΜΕ και δη στην τηλεόραση. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν πολύ καλά και με συνέπεια τη δουλειά τους στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία και άλλοι που διακρίνονται για άλλους λόγους. Όλοι κρίνονται σε μία τηλεοπτική εποχή που χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από την ψυχαγωγία. Και εκεί όμως έρχονται δύσκολοι καιροί , γιατί αναπτύχθηκε άναρχα η ιδιωτική τηλεόραση και χρησιμοποιήθηκε με ασυδοσία η κρατική τηλεόραση που είναι δημόσιο αγαθό.

Αν δει κάποιος ξένος για μία εβδομάδα τα πρωινά στα κανάλια, θέματα ότι όλα είναι μαύρα και σάπια, μπορεί να κόψει τις φλέβες του, έτσι είναι τα πράγματα;
Δεν νομίζω ότι τα πρωινά ενημερωτικά προγράμματα παρουσιάζουν τα πάντα μαύρα και σάπια. Εντάξει, στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και ενίοτε υπερβάλλουν ή και λαϊκίζουν, αλλά δεν λείπει και το χιούμορ. Εξάλλου, η γκρίνια είναι δημιουργική στη δημοσιογραφία σε σχέση με τους στόχους της για την προστασία στα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών.

Just the two of us, master chef, αυτά τα μοδάτα ριάλιτι, τάλεντ σόου τα βλέπετε;
Τα μαγειρικά σόου δεν τα αντέχω , πήξαμε… Στο ζάπινγκ το βράδυ κυνηγάω τα ενημερωτικά προγράμματα, αλλά μπορεί να δω τα ταλεντ σόου με τα νέα παιδιά που δοκιμάζονται φωνητικά. Στα ριάλιτι στέκομαι ελάχιστα από περιέργεια, αλλά αλλάζω κανάλι.

Και ως παλιός αθλητής και Παναθηναϊκός σχολιάστε μου την είσοδο Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και την πορεία του Παναθηναϊκού…
Καλά έκανε ο κ. Μαρινάκης με τον Ολυμπιακό και κάθε επιχειρηματίας που επιθυμεί να βοηθήσει και να αναβαθμίσει κάθε ομάδα. Όσο για τον Παναθηναϊκό , παρά το γεγονός ότι δεν τα έχει πάει τόσο καλά τελευταία , ελπίζω ότι θα τα καταφέρει . Εκείνο που με θλίβει βαθύτατα είναι ότι πολλοί αντιμετωπίζουν σήμερα τους αθλητές ως αναλώσιμα προϊόντα και το χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού ως ευκαιρία για να αποκτήσουν χρήμα , δόξα και κοινωνική αναγνώριση.

πηγή

Advertisement
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: