Αρχική > Μέρτζος Νικόλαος, δημοσιογράφος > ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜEΡΤΖΟΣ: Τι σημαίνει η απόφαση της Χάγης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜEΡΤΖΟΣ: Τι σημαίνει η απόφαση της Χάγης

Άρθρο του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Νικόλαου Μέρτζου

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
ΤΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:

1. Δεν βλάπτει σοβαρά τα ελληνικά συμφέροντα. Επιδεινώνει, όμως, ..

την διαχείριση, την υπεράσπιση και την διεθνή προβολή αυτών επειδή εύκολα παρερμηνεύεται δημιουργώντας, με την εστίαση σε επί μέρους σημεία της, την ισχυρή εντύπωση ότι η Ελλάδα αδικεί και βλάπτει τον αδύναμο γείτονά της έναντι του οποίου κατέρρευσαν όλα τα επιχειρήματά της.


2. Προκαλεί διαμετρικά αντίθετο συναίσθημα μεγάλης ισχύος στους δύο γειτονικούς Λαούς. Οι γείτονες αισθάνονται ότι α) διεθνώς «δικαιώθηκε» πανηγυρικά το ιμπεριαλιστικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» τους, β) «δικαιούνται» πλέον και με τη βούλα της Χάγης να απαιτούν την πλήρη υποταγή της Ελλάδος στις εναντίον της «δίκαιες» εδαφικές, ιστορικές κ.ά. αξιώσεις τους, γ) «κουρέλιασαν» και ταπείνωσαν την χρεωκοπημένη Ελλάδα και δ) ο Πρωθυπουργός τους «αποδείχθηκε» μεγάλος εθνικός ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς, άρα οφείλουν όλοι να τον ακολουθούν τυφλά.
Οι Έλληνες, βυθισμένοι ήδη στην απόγνωση και στον παγκόσμιο εξευτελισμό λόγω της οικονομικής κρίσεως, νιώθουν ηττημένοι από το πολλαπλασίως πιο ανίσχυρο κράτος των Σκοπίων, προδομένοι από τις κυβερνήσεις τους και αθώα θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό και ένας απρόβλεπτος πυροκροτητής μπορεί να προκαλέσει τυχαία αλυσιδωτές συνέπειες πολλών ρίχτερ.

3. Απομακρύνει τουλάχιστον, πλην απροόπτου, κάθε πιθανότητα προσεγγίσεως των δύο γειτονικών κρατών και Λαών που, όμως, η γεωγραφία, η Ιστορία και πολλά μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους τους «καταδίκασαν» αμετάκλητα σε συμβίωση. Ελάχιστο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στα Σκόπια είναι οι ελληνικές και συντηρούν 20.000 περίπου θέσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη Τράπεζά τους είναι ελληνική. Η μακράν μεγαλύτερη επιχείρησή τους είναι ελληνική και παράγει το 13% του ΑΕΠ τους. Κάθε μέρα διακόσια τουλάχιστον φορτηγά τους μεταφέρουν από/προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριό τους. Κερδισμένες, από τη συνεργασία τους, βγαίνουν και οι δυο πλευρές. Χαμένες, από την αντιδικία τους, και οι δυο επίσης.

4. Προκαλεί ένα καίριο ερώτημα διεθνούς τάξεως -μέχρις ότου τουλάχιστον μελετηθούν εις βάθος το πλήρες σκεπτικό της και τα πρακτικά της. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι όργανο του ΟΗΕ, αλλά αποδέχθηκε το Μνημόνιο που του υπέβαλαν τα Σκόπια με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το 1993, ωστόσο, με το 817 Ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέταξε στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το κράτος των Σκοπίων «με την προσωρινή ονομασία FYROM” την οποία τα Σκόπια αποδέχθηκαν, χρησιμοποιούν επίσημα στον ΟΗΕ και ανέλαβαν −απατηλά αλλά νομικά− να χρησιμοποιούν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, στην έδρα του ΟΗΕ τα Σκόπια υπέγραψαν με την Ελλάδα την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία γράφει (α.1, παρ. 1 α΄) ότι η Ελλάδα «αναγνωρίζει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος το δεύτερο μέρος των συμβαλλομένων με προσωρινή ονομασία». Μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών την Ενδιάμεση συνυπογράφει και ο ΟΗΕ με τον Ειδικό του Απεσταλμένο Σάυρους Βανς.
Παρ’ όλα αυτά την αίτησή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008 υπέγραψαν με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που στο παρά πέντε αναγκάσθηκαν να αλλάξουν με την προσωρινή ονομασία τους ώστε, έτσι, να προσφύγουν στη Χάγη.

5. Κρίνει ότι στο Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 η Ελλάδα υπέβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων. Εκ της φύσεώς του, του σκοπού του και της εννοίας, όμως, το βέτο, δηλαδή το δικαίωμα αρνησικυρίας, δύναται μόνον να ακυρώσει ειλημμένες ήδη αποφάσεις άλλων και ουδέποτε μπορεί να υπαγορεύσει στους άλλους απόφαση του ενός που θα ασκήσει βέτο. Αλλιώς, ο Πρόεδρος Μπους, ασκώντας απλώς βέτο, θα είχε υπαγορεύσει στους άλλους συμμάχους την άμεση ένταξη των Σκοπίων που διακαώς επιθυμούσε. Στο Βουκουρέστι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο Πρόεδρος Μπους ψήφισε την ομόφωνη απόφαση που ορίζει ότι το κράτος των Σκοπίων θα γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει επιλύσει με την Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας του.
Πιστή στον μοναδικό καταστατικό σκοπό της να υπερασπίζεται τη Μακεδονία, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έπραξε αποτελεσματικά το εθνικό καθήκον της.
Από το 2006 συνέταξε, εξέδωσε και απέστειλε σε όλη την πολιτική ηγεσία δεκαπέντε ειδικές επιστημονικές συλλογικές μελέτες της οι οποίες αποδεικνύουν:
Α) Με επίσημα κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων, ότι το κρατικό ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» του είναι ιμπεριαλισμός εναντίον της Ελλάδος,
Β) Με απόρρητα έγγραφα των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας, ότι το Μακεδονικό χρησιμοποιήθηκε ανέκαθεν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ελληνικής Μακεδονίας,
Γ) Με γιουγκοσλαβικά απόρρητα έγγραφα, ότι, αμέσως μετά τον Εμφύλιο, η τοπική κομμουνιστική κυβέρνηση των Σκοπίων απαγόρευσε στους πολιτικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους Μακεδονία, όπως επεδίωκαν, ενώ παραπλάνησε, φανάτισε και έκανε γενίτσαρους τα παιδιά τους και
Δ) Με διπλωματικά αρχεία, ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία εξήντα χρόνια ουδέποτε έπαυσαν, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, να υπερασπίζονται την ελληνική Μακεδονία απέναντι στις συνεχείς αξιώσεις της Γιουγκοσλαβίας με αιχμή τα Σκόπια. Ήσαν, όμως, υποχρεωμένες ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν την εθνική ασφάλεια απέναντι στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και την τουρκική απειλή.
Ευθύς μόλις τα Σκόπια ανήγγειλαν την προσφυγή στη Χάγη, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 24 Νοεμβρίου 2008 υπέβαλε εμπεριστατωμένο αναλυτικό υπόμνημα με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, έθεσε δωρεάν στη διάθεση της Πατρίδας εταίρο της καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών εξειδικευμένο στο Μακεδονικό, οργάνωσε ειδικά μαθήματα, ακτινογράφησε επί τόπου την κατάσταση στα Βαλκάνια, όργωσε με ειδικούς απεσταλμένους της τον Καναδά και την Αυστραλία. Αποκατέστησε συνεργασία υψηλού επιπέδου σε βαλκανικές χώρες.
Με δεδομένη αυτήν την γνώση και τη δράση, ο Πρόεδρος της Εταιρείας κρίνει ότι ο «θρίαμβος» της Χάγης και ο πανηγυρισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για το κράτος των Σκοπίων και τον πολυεθνικό πληθυσμό του επειδή το πραγματικό πρόβλημά του δεν είναι η σύνθετη ονομασία του, αλλά η υπόστασή του. Οι γείτονές μας, στην συντριπτική πλειοψηφία τους πολιτικά νήπια λόγω παιδείας, ολοκληρωτικής θητείας και ιδεολογήματος, δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπαρξιακό και δομικό. Μάταια, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, τους προειδοποιούν συνεχώς ρητά με δημόσιες δηλώσεις όλοι οι εκεί διαπιστευμένοι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επίσης όλοι οι ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επίσημοι επισκέπτες τους.
Εξ αιτίας της κεντρικής θέσεώς του, του τριτοκοσμικού κρατικού και κυβερνητικού συστήματός του, της επισφαλούς πολυεθνικής συνθέσεώς του, της δημογραφίας του και των ανοικτών προβλημάτων του με όλους σχεδόν τους γείτονές του, το μικρό αυτό κράτος απειλείται σοβαρά. Και η τυχόν -απευκταία- κατάρρευσή του θα προκαλέσει σεισμικό ντόμινο στα Βαλκάνια. Την πραγματική σημερινή κατάσταση των Σκοπίων, του βαλκανικού περιβάλλοντός του αποτυπώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με έγκυρα νωπά στοιχεία αυτού του κράτους και με δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών στα ενημερωτικά σημειώματά της με τίτλο Τα Βαλκάνια σήμερα http://www.ems.gr/nea/anakoinoseis/valkania-1913-2011.html και Μακεδονία η γεωστρατηγική http://www.ems.gr/dimosievmata/makedoniko/makedonia-i-geostratigiki.html που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, όπου επίσης αναρτά στην ελληνική όλα τα σημαντικά δημοσιεύματα των Σκοπίων και της Σόφιας.
Αντί των εκατέρωθεν θριαμβολογιών και οδυρμών, λοιπόν, περισυλλογή, καταλλαγή και σωφροσύνη με λόγον γνώσεως. Είναι μια ιστορική απόφαση που κανένα Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να  εκδώσει.
Ν. Ι. Μέρτζος
Advertisement
 1. Δίσκος Γεώργιος
  06/12/2011 στο 15:16

  Απαραίτητες και καίριες οι παρατηρήσεις του δασκάλου και αγωνιστή του έθνους, υπέρ της αλήθειας και του δικαίου. Ας δώσουμε την σημασία που πρέπει στο άρθρο του και κυρίως στην τελευταία παράγραφο!

 2. 06/12/2011 στο 15:21

  Πολύ ενδιαφέρον. Θα μπορούσες να επιλέξεις όποια παράγραφο θέλεις από το κείμενο για να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα, και να βάλεις την διακεκομένη γραμμή μετά την επιλογή σου, και όλο το κείμενο κάτω από τη διακεκομένη γραμμή. Το κουμπάκι αυτό βρίσκεται μαζί με τα άλλα, πάνω από το άρθρο. Επίσης, προσπαθούμε να βάζουμε και μια σχετική φωτογραφία σε κάθε άρθρο. Εδώ είμαι, στα σχόλια, για το αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι τεχνικό. Μπαίνω μερικές φορές κάθε μέρα για να βλέπω.
  Επίσης, είναι δεοντολογικό να βάζουμε πηγή, το που μπήκε το κέιμενο πρώτη φορά.
  Πολύ σωστές οι επιλογές θεμάτων σου, μαθαίνω ενδιαφέροντα πράγματα.

 3. kimon
  06/12/2011 στο 18:09

  Για ποιόν δάσκαλο και αγωνιστή του έθνους μιλάς;;; για τον μέρτζο τον κολλητό του καραμανλή;;; που ήταν ό μέρτζος όταν ο καραμανλής συνδιασκέδαζε τέλος της δεκαετίας του 1950 με τον τίτο και την γιοβάνκα στη νήσο μπριόνι της ανδριατικής,και πίνανε στην υγειά της δημοκρατίας της «μακεδονίας»,εκ των υστέρων εθνοκουβέντες είναι ανάξιες και σχολιασμού.

 4. 06/12/2011 στο 18:40

  ελπίζω ο Γιώργος να σου απαντήσει. το τι έκανε με τον τίτο ο καραμανλής δεν γνωρίζω. αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο καραμανλής εξαπάτησε αρκετό κόσμο, και δυστυχώς η δυναστεία των καραμανλή ξετίναξε και αυτή τον ελληνισμό. ο Μέρτζος πάντως χαίρει εκτίμησης από πολύ κόσμο. το ότι ήταν καραμανλικός δεν το ξέρω. ουδείς αλάθητος.

 5. kimon
  06/12/2011 στο 20:10

  Οχι μόνο καραμανλικός…αλλά και καραμανλολάτρης ,σύμβουλός του και δημοσιογράφος υποστηρικτής του ..μην ξεχνάς ότι διετέλεσε και διευθυντής του αλλήστου μνήμης «ελληνικού βορρά» εξτρεμιστικού καραμανλικού εντύπου, για να μην ξεχνάμαι δηλαδή,όσο «για το χαίρει εκτίμησης από πολύ κόσμο» είναι προσωπική σου εκτίμηση που δεν συμμερίζομαι.

 6. 06/12/2011 στο 20:43

  Κίμωνα, από όσο μαθαίνω από την ιστορία, πολλοί οπαδοί του Καραμανλή ήταν συνεργατες των Γερμανών, όπως και ο ίδιος ο Καραμανλής. Δεν τον συμπαθώ. Δεν ξέρω τι στραβά έχει κάνει ο Μέρτζος, αλλά έχω δει ότι και αριστεροί και δεξιοί του έχουν κάποιο σεβασμό. Τι να σου πω; Αν και αντιπαθώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπάρχουν κόσμος μέσα σε αυτά τα κόμματα που δεν είναι διεφθαρμένος. Νομίζω ότι ο Μέρτζος δεν είναι λαμόγιο αλλά δεν ξέρω περισσότερα. Κάποια στιγμή θα βγει και ο Δίσκος που ξέρει να μας πει περισσότερα για τον Μέρτζο.

 7. Πτολεμαίος Σωτήρ
  06/12/2011 στο 21:40

  Από τότε που εκδιώχθηκε ο κ. Μολυβιάτης, από την επιτροπή εξ. πολιτικής, οι κυβερνώντες χάσανε τη πυξίδα. Οι Ρώσοι απομακρύνθηκαν, οι Σλαύοι απελευθερώθηκαν, και οι Εβραίοι σύμμαχοι υβρίζονται ως αντίχριστοι. Οι παλαιοί εθνοσωτήρες μας προτείνουν εθνική ανεξαρτησία με δανεικά χρήματα. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από την διαφάνεια των διαδικασιών διαχείρισης του πλούτου, των φόρων και των αποφάσεων της Δημόσιας διοίκησης. Οι υπήκοοι πρέπει να ενεργοποιούνται και να μετατραπούν σε πολίτες. Αρκετούς ιδιώτες έχει πλέον ο τόπος που δίνουν την εξουσία στα αρπακτικά λόγω ιδιωτικής συμπεριφοράς. (Ανατρέξτε στο λήμμα ιδιώτης στην αγγλική).

 8. 06/12/2011 στο 21:50

  σόρυ, αλλά και όταν ήταν μέσα ο Μολυβιάτης, που μας πήγε; Υπερτίμησε τη Ρωσία και πάθαμε τελικά ζημιά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για΄τι ο Μολυβιάτης και οι άλλοι τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τον ελληνισμό των ΗΠΑ και του εξωτερικού γενικότερα. Μια πατάτα έφτιαξαν όλοι σχεδόν Πτολεμαίε. Που είναι η σοφία τελικά του Μολυβιάτη πως φτάσαμε εδώ; Μπορεί να είναι πατριώτης και αδιάφθορος, δεν ξέρω, αλλά που είναι τα έργα του τα καλά; Το ότι μας πήγε στην αγκαλιά της Ρωσίας για να μας κλωτσήσει στο τέλος κάθε άλλος; Δεν ξέρω.

 9. 06/12/2011 στο 23:35

  Κιμωνα , δεν συμφωνω για τον Μερτζο. Ξερει και κραταει ισορροπιες και ειναι πατριωτης.
  Ο δε Καραμανλης τοτε , σαφως και εκανε εξωτερικη πολιτικη και ειχε επαφες με ολους.
  Ο Τιτο ηταν πολυ πιο μεγαλος απο οτι φαινοταν η τον υπολογιζαν.
  Λενε οτι τοτε πρωτοεπαθε ο Καραμανλης ψιλοεγκεφαλικο οταν του ανεφερε ο Τιτο για το μακεδονικο.
  Ειχαν προηγηθει ομως οι Αγγλοι που ειχαν διαμυνησει στην Ελλαδα οτι :
  » Μην ανακινησετε Κυπριακο γιατι θα ανακινησουμε Μακεδονικο»
  ΔΕν ειναι ουτε ηταν ετσι απλα τα πραγματα Κιμωνα…………..

 10. Sabaraktranemia
  07/12/2011 στο 07:17

  Η έκφραση και μόνον Μακεδονικό είναι λανθασμένη, Σκοπιανό είναι η κατάλληλη λέξη. Όσον για την Μακεδονία είναι μόνον μία σαλάτα με πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά.
  Η ουσία, το διακύβευμα δεν είναι το όνομα…
  Οι Έλληνες θα κρατήσουν τα εδάφη; Θα κρατήσους τα εδάφη με μειονοτικά προβλήματα; Όλοι διεκδικούν από την Ελλάδα, αλλά δεν διεκδηκούν οι Έλληνες!
  Όλα τα κάστρα από μέσα πέφτουν.

 11. Αγγελική
  07/12/2011 στο 17:47

  Σωστά τα κάστρα πέφτουν απ μέσα, γιατί οι δούρειοι ίπποι της Ελλάδας είναι πολλοί.

 12. kimon
  07/12/2011 στο 19:33

  Λεωνίδα
  ποτέ τα πράγματα δεν ήταν ούτε θα είναι απλά, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορουν να λεχθούν δημόσια για λόγους «εθνικού συμφέροντος» να μην βγάλουμε όμως λάδι τις εξαλωσίνες μέρτζου και τις πολιτικές διώξεις του καραμανλή ,ούτε και την μοιωπία του για μια εθνική πολιτική… μας και τον έφαγε …ανήκομεν στη δύση και λοιπές τρίχες.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: